Skládka Celio na Mostecku může začít s likvidací nebezpečných styrenů

22. prosinec 2022 12:12

Skládka Celio na Mostecku může začít s likvidací nebezpečných styrenů. Ústecký krajský úřad totiž schválil plán likvidace vysoce hořlavých látek, které na skládce loni v létě objevila Česká inspekce životního prostředí. Styreny pochází ze staré ekologické zátěže z Nelahozevsi. Teď se mají uskladnit do speciálních kójí a jejích část později skončí ve spalovně.

Podle schváleného plánu likvidace mají pracovníci skládky styreny roztřídit podle jejich hustoty. V sudech jsou totiž v různé konzistenci. Pro uložení vytříděných styrenů musí skládka vybudovat do 12 měsíců speciální kóje.

„Tekuté styrenové soli budou stočeny do 30litrových sudů a do vybudovaných kójí uloženy dočasně – postupně budou převáženy do koncového zařízení pro odstranění odpadu. Sudy s obsahem polotekutých styrenových smol budou prozatím uskladněny ve vybudovaných kójích s tím, že v budoucnu je možný jejich odvoz do nějaké konkrétní spalovny,“ vysvětlila mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková.

Tuhé styrenové smoly pak chce nový majitel skládky uložit do betonového krytu a ponechat je přímo na Celiu.

Množství styrenů na skládce je stále neznámé, Odhad mluví o 3000 tunách

Od vybudování kójí poběží Celiu lhůta pro likvidaci nebezpečných styrenů. „Následné odstranění sudů s kapalným obsahem bude probíhat po dobu dalších 36 měsíců. Tyto termíny jsou uloženy jako podmínka rozhodnutí,“ dodala mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková.

Podle odhadu ředitele Celia Karla Šaška může být na skládce zhruba 3000 tun styrenů a jejich likvidace vyjde na desítky milionů korun. „Je to předpoklad. Samozřejmě ale nevíme, jaká bude situace, až tu skládku odkryjeme. Vycházíme pouze z informací, které jsme získali,“ dodává.

Případ uložení styrenů ze staré ekologické zátěže v Nelahozevsi řeší i kriminalisté. Policie stíhá v souvislosti s případem devět lidí a dvě právnické osoby.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související