Odstranění nebezpečných styrenů ze skládky Celio bude zřejmě stát desítky milionů korun

13. prosinec 2022 10:35

Ještě letos by mohla skládka Celio na Mostecku získat povolení k likvidaci nebezpečných styrenů. Pracovníci České inspekce životního prostředí tam sudy s vysoce hořlavými látkami objevili minulý rok. Policie v souvislosti s případem stíhá devět lidí a dvě právnické osoby. Nový vlastník skládky chce styreny co nejrychleji zlikvidovat. Náklady odhaduje na desítky milionů korun.

„Nejprve musíme udělat analýzu – odkrýt ta místa, kde jsou s největší pravděpodobností ty styrenové sudy, a ty pak jeden po druhém zanalyzovat. Ty, které budou tuhé, budou umístěny do sarkofágu. Ty tekuté se vymíchají a energeticky se využijí a ty polotekuté se napíchnou, nechají se vytéct – ta tekutá složka pak bude využita jako energetické palivo a ten zbytek by byl umístěn do sudů a uzavřen také do sarkofágu,“ vysvětluje ředitel skládky Karel Šašek.

Plán likvidace styrenů musí potvrdit krajský úřad

Likvidace styrenových smol podle něj vyjde řádově na desítky milionů korun. „Je to předpoklad. Existuje odhad, který se blíží ke 3000 tun. Skutečné množství ukáže až ta analýza,“ dodává Šašek.

Plán likvidace styrenů požadovala Česká inspekce životního prostředí doplnit. Teď už předala dokumentaci zpátky ústeckému krajskému úřadu. „S podmínkou vážení veškerých odpadů, se kterými bude nakládáno, ještě před jejich deponováním a trvalým uložením,“ doplňuje mluvčí inspekce Miriam Loužecká.

Plán likvidace musí ještě potvrdit ústecký krajský úřad. Podle mluvčí Magdaleny Fraňkové by tak mohl učinit do Vánoc. „Krajský úřad může dokončit své rozhodnutí, které bude s největší pravděpodobností takové, že uloží zahájení likvidace těchto odpadů,“ uvedla.

Případ uložení nebezpečných látek na skládce Celio vyšetřuje policie

Sudy s nebezpečným styrenem objevila na skládce kontrola České inspekce životního prostředí loni v létě. Případ vyšetřují i kriminalisté, a to v souvislosti s likvidací staré ekologické zátěže z Nelahozevsi.

Pokud krajský úřad schválí plán likvidace, zpřístupní policie dosud oplocenou část skládky, ve které se sudy se styrenem nachází.

„Místo bude hlídané a zabezpečené do ukončení vymísťovacích prací a odběru kontrolních vzorků,“ Dodal mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související