Skalní hrádek Šaunštejn v Českém Švýcarsku čeká výměna přístupových lávek a žebříků

21. únor 2020 11:10

Skalní hrádek Šaunštejn v České Švýcarsku je částečně uzavřený – čekají ho opravy. Místo ročně navštíví podle správy národního parku až 40 tisíc lidí. Žebříky, lávky a zábradlí na vrcholku skály jsou ale ve velmi špatném stavu a je třeba je vyměnit.

Jak to udělat, a zároveň ochránit křehký pískovec, teď vymýšlejí projektanti. Mají navrhnout, jak vybudovat nové přístupové cesty na hrádek i vrcholové chodníky.

Šaunštejn leží na pískovcovém útesu, vybudovaný byl ve 14. století a je kulturní památkou. Přístupové žebříky a pochozí lávky na vrcholu už ale dosloužily.

„Část Šaunštejna je v současné době zavřená. Ty skály jsou ochozené,“ říká mluvčí parku Tomáš Salov.

„Byli bychom rádi, kdyby to řešení těch prvků bylo maximálně ohleduplné vůči skále,“ vysvětluje strážce parku Pavel Svoboda a pokračuje: „Vhodnější by asi byly kovové rošty. A to zábradlí by mělo být součástí těch chodníků, abychom minimalizovali zásahy do skály.“

Většina z přítomných projektantů s takovou speciální prací už zkušenosti má.

„Dělali jsme v Kyjovském údolí nebo v hřenské Kamenici – přístaviště i cesty tam dole,“ říká jeden z nich, Antonín Hník z Jablonce nad Nisou. „Je potřeba to pořádně zaměřit, potom to navrhnout a statik to musí zkontrolovat. Je to náročné – není to jako garáž k domku,“ dodává konstruktér Pavel Fajgl.

Projektanti by měli předat své návrhy správě parku příští týden.

Oprava a zpřístupnění skalního hrádku Šaunštejn bude stát několik milionů korun. Hotová by mohla být za 2 roky.

Spustit audio

Související