Nejmladšímu českému národnímu parku České Švýcarsko je právě 20 let

1. leden 2020 14:47

Dvacáté narozeniny slaví prvního ledna 2020 nejmladší z českých národních parků - České Švýcarsko. Je krajinou protikladů.

K vidění tam jsou unikátní pískovcová skalní města, hluboké rokle a kaňony a neporušené nebo jen málo pozměněné původní ekosystémy.

„No to byla krásná doba,“ vzpomíná na úplné začátky parku jeho první ředitel Zdeněk Patzelt. „To jsem měl jenom jmenování ředitelem parku od pana ministra, jinak vůbec nic. Neměli jsme ani tužky, žádné kanceláře, nebylo žádné vybavení...“

Národní park České Švýcarsko

České Švýcarsko se rozprostírá na osmdesáti kilometrech čtverečních a za těch dvacet let existence se tam podařilo vrátit několik původních druhů zvířat, třeba i vlka.

Labské pískovce patří mezi nejbohatší netopýří oblasti v Česku. A pracovníci parku vracejí do řeky Kamenice stovky tisíců lososů. Daří se i vzácným druhů ptáků jako sokolu stěhovavému, čápu černému a výru velkému. „Rádi bychom vrátili jeřábka lesního a ve vzdálenější budoucnosti i tetřevy,“  připomíná Tomáš Salov, mluvčí parku.

V roce 2019 stálo vedení parku před těžkou situací. Zhruba polovinu smrkových porostů zlikvidovat kůrovec. Správa se rozhodla dál proti lýkožroutu nezasahovat. „My jsme museli řešit situaci, která je naprosto bezprecedentní.  S tak těžkým rozhodnutím se žádný park nesetkal,“ řekla Dana Vébrová, lesní hospodář.  „Ten les, se kterým se setkají naše děti, už bude úplně jiný. Bohatší a odolnější.“

V Národním parku České Švýcarsko začalo bezpečnostní kácení mrtvých stromů

„Ta kalamita jen urychlí proměnu lesních biotopů do přirozeného stavu,“ míní Tomáš Salov.  „Po příštích dvacet let se v parku v podstatě nesetkáme s lesními dělníky.“  Teď pracují dřevorubci jen kolem některých cest.  Kácejí kvůli bezpečnosti návštěvníků na délku jednoho stromu uschlé souše, které po sobě zanechal kůrovec.

Správa parku se také stala důležitým hráčem při rozhodování o kompenzacích za plavební stupeň u Děčína. Jeho stavbu vláda vyhlásila za veřejný zájem. Vedení parku vydala na základě odborných posudků stanovisko, že dopady stavby jezů na dolním Labi na přírodu se nedají v žádném případě kompenzovat.

Příprava nové naučné stezky Česká silnice v Českém Švýcarsku
Jeskyně víl v NP České Švýcarsko v zimě
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.