Simona Kubová – excelentní znakařka a fyzioterapeutka

23. leden 2023

Chomutovská rodačka Simona Kubová, rozená Baumrtová, je šestinásobnou nejlepší plavkyní České republiky. V kategorii dospělých nasbírala 75 domácích titulů.

Tato excelentní znakařka se stala v roce 2013 mistryní Evropy na 50 metrů v krátkém bazénu. Z evropských šampionátů si odvezla ještě čtyři stříbrné a sedm bronzových medailí. Placky sbírala i na světových pohárech a univerziádách.

Startovala na třech olympijských hrách. V Londýně byla desátá, v Riu sedmnáctá a v Tokiu pětadvacátá.

Simona Kubová chodila jako malá také na moderní gymnastiku. Pro český plavecký sport bylo jen dobře, že ji z gymnastiky, kterou měla o něco raději, začala bolet záda, a tak pokračovala jen v plavání. To jí ale nejdřív vůbec nenaplňovalo. Zamilovala si ho až s prvními úspěchy. Za ně podle svých slov vděčí hlavně svým dvěma trenérům – Jaroslavu Jezberovi a svému otci, který ji k plavání přivedl.

„Když nejsem zrovna v bazénu, ráda nakupuju dárky. Dělat někomu radost, to přímo zbožňuju. Nebo sedím ve škole, vyučuji, pracuji jako fyzioterapeut v kladenské nebo chomutovské ordinaci a v neposlední řadě jím. Miluji jídlo a díky plavání můžu jíst téměř vše a v jakémkoliv množství,“ uvádí Simona Kubová na svých webových stránkách.

Fyzioterapii Simona Kubová na univerzitě Karlově vystudovala a její manžel Kryštof Kuba, kterého si v roce 2018 vzala v Klášterci nad Ohří, je rovněž fyzioterapeutem. Kdo ví, třeba jednou zavítáte přímo do jejich ordinace.

autor: Milan Knotek
Spustit audio