Silvestrovské oslavy jsou pro domácí zvířata stresující. Řešení? Tabletky, nebo postupné uvykání

28. prosinec 2015

Poslední den v roce je náročný hlavně pro domácí zvířata. Také zaměstnanci děčínského útulku mají pohotovost. Každoročně u nich najde v tom lepším případě azyl o silvestrovské noci několik psů. V horším případě musí majiteli oznámit, že jejich polekané zvíře přišlo k úrazu.

Na světelné a zvukové efekty novoročních ohňostrojů s obavami čekají zejména pejskaři. Psům totiž hluk od zábavní pyrotechniky nedělá většinou vůbec dobře.

„Na Silvestra se rozhodně nenudíme,“ říká vedoucí Děčínského útulku pro opuštěná a toulavá zvířata Evelyne Jahelková a pokračuje: „Ta zvířata ve stresu před těmi petardami můžou vběhnout pod auto. Přes noc proto máme na Silvestr máme pohotovost.“

Veterinář Ondřej Cita zná dvě cesty, jak psovi pomoci stres z petard zvládat. Zatímco nesedativní forma zklidnění je na bázi aminokyselin a začíná se psovi podávat pár dnů před koncem roku, sedativní forma vyžaduje návštěvu veterináře.

Paní Valérie má psy dva. „Máme jednu, ta je naprosto v klidu a máme druhou, a ta se bojí. Jsme s nimi, neopouštíme je, uklidňujeme je a pokud možno se snažíme zívat, že se nic neděje.“

Ohňostroj (ilustrační foto)

Zívání je totiž jeden z konejšivých signálů, kterému rozumí všichni psi výborně. Marcela Wichlasová radí psi postupně na petardy nebo jiný hluk přivykat.

„Majitel psa k tomu může využít třeba hluk ohňostroje, který si stáhne z internetu. Při hře potom svému psovi tento hluk pouští jako kulisu, nejdříve velmi jemně, postupně však může přidávat na síle. Pes vlastně vnímá ty zvuky a nic se mu neděje, čímž mu vlastně do hlavičky vstupuje ta informace, že ty zvuky nejsou nebezpečný,“ dodává Wichlasová.

Metoda postupného uvykání je podle ní velice účinná a majitelům psů by jí vřele doporučila.

autor: dap
Spustit audio