Sezóna letních kin je tady. Promítat se bude na zámeckých nádvořích, koupalištích i hřištích

21. červen 2022 08:58

Letní kina zahajují sezonu. Zájem o venkovní promítání na severu Čech v posledních letech roste. Přibývá také míst, kde letní kino provozují.

Provoz už například zahájilo letní kino v Žatci. Funguje to tam tak, že se na léto promítací technika z městského divadla, které slouží také jako kino, stěhuje do sousedního letního areálu. Venkovní projekce v Žatci začaly už 10. června. Zatím se promítá v pátek, sobotu a neděli.

Prázdninový provoz bude zahájen ve čtvrtek 30. června, kdy je vysvědčení – děti se mohou přijít podívat na film Mimoni 2. Od čtvrtka do neděle pak bude žatecké letní kino promítat celé prázdniny, chystá se i koncert.

Další letní kino funguje například na lounském výstavišti, kde s promítáním v roce 2019 začala lounská knihovna nebo městský amfiteátr pro 3000 diváků v Bílině v lázeňském parku Kyselka. V Chomutově zase mají velké letní kino u Kamencového jezera.

Promítat se bude ale také třeba na zámeckých nádvořích v Děčíně nebo Teplicích, v Modlanech u Teplic zase k filmové projekci využívají sportovní stadion – výtěžek dobrovolného vstupného tradičně věnují potřebným, letos spolku Nové háro na výrobu paruk z pravých vlasů pro nemocné děti.

Podbořany na Lounsku promítají v areálu koupaliště, kde mají diváci taky občerstvení. Podobně to funguje v Duchcově na Teplicku, kde tamní kulturní centrum už několik let staví na sezonu letní kino na městském koupališti, které je po loňské pauze letos zase v provozu.

Ústecká univerzita pak zavedla na letošní léto filmové čtvrtky nejen pro studenty v amfiteátru ve svém kampusu.

Spustit audio

Související