Sex, nebo čokoládu? Zbytečná otázka? Nikoli! Čokoláda je účinné afrodiziakum

7. květen 2015
Jak správně nakupovat

Čokoláda působí blahodárně na lidský mozek a po staletí platí za účinné afrodiziakum. Míní se tím ovšem kvalitní čokoláda. Jak ji poznáme? V kvalitní hořké čokoládě je minimálně 35 % kakaové sušiny, v mléčné čokoládě 25 %. Bílá čokoláda kakaovou sušinu neobsahuje vůbec, zato by měla obsahovat alespoň 20 % kakaového másla.

"Povrch kvalitní čokolády po rozbalení je lesklý, bez map a stop poškození. Barva je po celém povrchu stejnoměrná, ztráta barvy svědčí o špatném skladování," popisuje Tereza Černá, spolumajitelka obchodu s čokoládou. "Příkladem je našedlá barva, která může být způsobena jakýmsi tepelným šokem čokolády, po kterém vykrystalizuje cukr. Sice to nemá vliv na chuť, ale vzhledově to působí spíše odpudivě, než lákavě."

Každému chutná něco jiného, přesto by u hořké čokolády měla převažovat hořkost kakaa a mělo by být cítit méně cukru, u mléčné čokolády je chuťová složka mléka, kakaa a cukru více v harmonii. Na chuť čokolády má vliv i použitý tuk. V pravé, kvalitní čokoládě se používá kakaové máslo. Levnějších varianty obsahují kokosový nebo palmový olej.

Čokoládu můžeme koupit i jako horký nápoj. Jak poznáme kvalitu v tomto případě? "Třeba podle konzistence. Ta má být vláčná a točení přístroje - čokoládovače pozvolné. Vůně a chuť už prozradí, jestli jste si koupili opravdu čokoládu, nebo spíš čokoládový pudink nebo kakao. Vodítkem může být to, že opravdu kvalitní čokoláda po vychladnutí ztuhne zpět pevného stavu," radí Tereza Černá.

Náš tip: balenou čokoládu skladujte v temnu a v teplotě do třiadvaceti stupňů. Pozor! Čokoláda nepatří do lednice, protože vlhkost a zima jí neprospívá.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio