Severočeská vědecká knihovna slavnostně otevřela American Library

14. červen 2021 14:41

V Severočeské vědecké knihovně 14. června slavnostně otevřeli American Library, tedy Americkou knihovnu. Akce symbolicky odstartovala novou kapitolu přátelství a spolupráce mezi knihovnou a velvyslanectvím USA.

Akce se zúčastnili zástupci vedení Ústeckého kraje, města Ústí nad Labem i členové amerického velvyslanectví v Česku. Nová část knihovny nabídne studentům i veřejnosti třeba lekce angličtiny s rodilým mluvčí nebo filmové kluby.

Všechny přítomné hosty nejprve přivítala ředitelka Severočeské vědecké knihovny Jana Linhartová. Krátce po ní se projevu ujal také hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller z hnutí ANO.

Podle něj je otevření Americké knihovny dalším krokem k prohlubování vztahů s USA.

Spolupráci s krajem a Ústím nad Labem si pochvalovala i velvyslankyně USA Jennifer Bachus. I podle ní je důležité, aby byly vztahy mezi Českem a Amerikou dobré.

Celý nápad na otevření American Library iniciovalo Ústí nad Labem už před několika měsíci.

„Přemýšleli jsme, co udělat pro podporu co nejlepších vztahů s americkým velvyslanectvím. Model kulturního centra byl všemi stranami přijatý jako jeden z nejlepších možných. Jsem za to moc rád, protože jsme teprve páté město v České republice, které má takhle zajímavé a hezké prostory,“ shrnul náměstek primátora Tomáš Vlach z hnutí ANO.

Americká knihovna nabídne studentům a veřejnosti například knihy, časopisy, filmové kluby i kurzy angličtiny.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související