Severočeská NEJ: druhá největší obora v Česku

5. březen 2019

Druhá největší obora u nás se jmenuje Židlov – jméno dostala po zaniklé obci, která byla proměněna na tankovou střelnici.

Obora zabírá bezmála 3 800 hektarů. Na jejím území rostou rozsáhlé lesy, najdete tam také zarůstající plochy, které za bývalého režimu využívala k výcviku Sovětská armáda.

Půda je hlavně písčitá, proto v oboře uvidíte nejčastěji borovice. Oborou protékají dva potoky – Krupský a Ploužnický. Nejvýše položeným bodem je čedičový Lanův kopec s výškou 426 m n. m.

Obora Židlov je domovem nejenom pro zubry, ale i pro jelení zvěř

V oboře žije několik stovek kusů jelena evropského a muflonů. Pokud budete mít štěstí, na svých toulkách narazíte i na stádečko zubrů evropských. Ti byli do obory vypuštěni v roce 2011.

Pokud se do obory vypravíte, můžete využít několik vjezdů se speciálními rošty. Pohybovat se můžete po vyznačených trasách. Vstup do klidové zóny je zakázán.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.