Senioři v Jirkově budou moct od října jezdit speciálním taxíkem za zvýhodněné jízdné

25. září 2019

V Jirkově na Chomutovsku bude od října do prosince jezdit tzv. „SOS doprava“. Jde o zvýhodněné taxi pro seniory a zdravotně postižené.

Na území sousedního Chomutova ho provozují tamní Sociální služby. Řidič vozidla má podle vedení společnosti časté prostoje, které může vyplnit zajížděním do Jirkova. Tamní radnice o zavedení služby tzv. „senior taxi“ dlouhodobě uvažovala.

„Jsem s tím moc spokojená, i co se týče objednávání, i když to člověk někdy zruší. Mohu jim dát jedině jedničku,“ říká seniorka, která využívá senior taxi v Mostě. Služba se tam osvědčila, denně tam veze speciálně upravené vozidlo k lékaři, na nákupy anebo do knihovny až 15 zákazníků.

Od října chtějí zvýhodněné taxi pro seniory vyzkoušet i v Jirkově na Chomutovsku. Zatím na tři měsíce, na zkoušku.

Pro Sociální služby je výhodné nabízet senior taxi kromě Chomutova i v Jirkově

„Náš řidič, který tuto službu provozuje, zároveň v případě volného času vykonává i práci údržbáře v naší organizaci. Pokud bude jako řidič vytížen plně, práci údržbáře už vykonávat nemusí. Našli jsme určitý časový prostor pro Jirkov a nabízíme jim službu právě tohoto řidiče,“ vysvětluje ředitelka Sociálních služeb Alena Tölgová.

Zvýhodněné taxi budou moci v Jirkově využívat lidé ve věku od 70 let a zdravotně nebo tělesně postižení. Jedna jízda bude stát 30 korun. Město pak za každý ujetý kilometr bude doplácet 10 korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související