„Senior není žádným zvláštním druhem člověka“

11. říjen 2015

To, že v Česku stárne populace, asi víme všichni. Otázkou zůstává, jestli bude mít narůstající počet seniorů k dispozici dostatek geriatrů, tedy odborných lékařů.

Podle připravované novely zákona č. 95/2004 Sb. o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta totiž geriatrie vypadne ze základních specializací a stát se lékařem pro seniory tak bude časově náročnější. Po medicíně by mladé absolventy nově jako mezikrok čekal jiný kmenový obor - třeba interna.

Novelu (materiál najdete zde), kterou se v příštích týdnech bude zabývat vláda, předkládá ministerstvo zdravotnictví. Podle něj hrozí přílišná specializace lékařů a v Česku existuje moc základních klinických oborů. Jejich počet je třeba zúžit a přiblížit se tak ostatním evropským zemím. Jenže to se nelíbí odborníkům z těch oborů, které ze seznamu vypadnou. Krásným příkladem je geriatrie.

Specifika péče o seniory

V Česku je více než 13 % lidí, kteří kvůli své nevyléčitelné nemoci potřebují každodenní odbornou péči. Zatím ji zdravotnictví ale nedokáže v potřebné míře zajistit. Paliativní medicína se v Česku rozvíjí pomalu a nedostatek je i zmíněných geriatrů.

Ministerstvo zdravotnictví ale uvádí, že systém vzdělávání potřebuje reformu. „Nám odcházejí mladí lékaři do zahraničí a vyšší platy nejsou jediný důvod. Tím dalším je příliš komplikovaný systém vzdělávání lékařů. Ten stav opravdu volal po novele zákona,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Josef Vymazal.

Jenže např. pro geriatry to znamená výrazné prodloužení doby studia. A je otázkou, jestli tolik času máme, upozorňuje gerontoložka a geriatřička Iva Holmerová: „Zatímco poněkud přibývá lidí starších 60 let, mnohem – mnohonásobně – rychleji přibývá lidí starších 80 let. A to jsou lidé, kteří ve zdraví i v nemoci mají určité charakteristické rysy, na které je zapotřebí reagovat určitými specifickými geriatrickými přístupy.“

Klíčovým termínem při péči o seniory je polymorbidita, doplňuje ředitelka Gerontologického centra Praha Kobylisy Iva Holmerová: „Nejde o to, že by senioři měli nějaké roztodivné choroby, senior není žádným zvláštním druhem člověka, ale některé nemoci přicházejí s vyšším věkem častěji a také je pro vyšší věk charakteristická multimorbidita, tedy výskyt mnoha nemocí najednou.“ S tím souvisí náročná farmakoterapie, kdy pacient užívá mnoho léků, které mají různé vedlejší účinky.

Dalším specifikem jsou potom geriatrické syndromy. I o nich mluví geriatrička Iva Holmerová v pořadu Za hranou.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.