SDH Tisá: Kdysi tu hořelo jedenáctkrát za den. Naštěstí je to dávno

25. březen 2016
Dobráci roku

V Tisé na Ústecku funguje víc než dvacet různých spolků. Jedním z nich jsou i dobrovolní hasiči. „Letos je to 136 let od založení sboru,“ říká Eva Vávrová, kronikářka SDH Tisá. Hasičský dobrovolný sbor z obce asi 13 kilometrů vzdálené od Ústí nad Labem čítá celkem třicítku členů.

Německé zakladatele v Tisé po válce vystřídali čeští obyvatelé obce a hned se pořádně zapotili. „Černý den v historii Tisé je 6. září 1947,“ říká Gabriela Šperlová, jednatelka SDH Tisá a pokračuje: „To tu hořelo hned jedenáctkrát během jediného dne. Vzhledem k bouřlivé poválečné době šlo zřejmě o sabotáž. Hořela úroda, stodoly, stohy. Později už se nic tak hrozného neopakovalo.“

Osm dětí z party tří desítek dobrovolných hasičů se schází dvakrát týdně a učí se vše potřebné pro soutěže. „Naše děti jsou šikovné a moc je to baví,“ říká Gabriela Šperlová. Šikovní jsou i tamní hasiči. Výjezdová jednotka SDH Tisá loni zasahovala zhruba dvanáctkrát. „Většinou jde o požáry,“ konstatuje Jan Maška, velitel SDH.

SDH, co hasí, ale i pálí – když je třeba

V době dobráckého natáčení Českého rozhlasu Sever ale dobráci z Tisé nehasili. Naopak pálili. „To jsou větve z prořezů, které pálíme pro obec,“ vysvětlil Miroslav Šperl, starosta sboru, proč hasiči rozdělávají oheň na louce za fotbalovým hřištěm. Aby bylo kontrolované pálení skutečně bezpečné, kromě hasičů mu asistovala i velká hasičská stříkačka. Tu s velkou radostí prolézaly hasičské děti. „Začínáme už s předškoláčky. Když pak někde předvádějí požární útok, žene to do očí slzy,“ svěřila se Gabriela Šperlová.

SDH Tisá má dvě hasičárny, toto je ta stará

Dobráci z Tisé za sebou teď čerstvě mají každoroční hasičskou zábavu. Prý se povedla. Není důvod jim to nevěřit. Hasičské akce v Tisé patří k těm povedeným. Pokud jste zmíněnou zábavu nestihli, můžete se ještě letos těšit třeba na dětský den, který proběhne také v režii dobrovolných hasičů.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:

Ústecký kraj, Nový Bor, Česká Lípa 88,8 FM
Liberec a Jablonec 102,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Dobrovolné hasiče z Tisé můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 1. dubna 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)TISA na číslo 900 11 04.

Další losování v soutěži Dobráci roku určilo, že sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH z Čisté u Horek. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 1. 4. 2016 po 15. hodině.

Spustit audio