SDH Český Dub je slavný. Českodubské hasičky nafotily kalendáře, které pomáhaly

4. březen 2016
Dobráci roku

Český rozhlas Sever hledá Dobráky roku! Tentokrát jsme natáčeli se sborem z Českého Dubu, kde jsou hasiči dobře známí. Proslavili se i díky českodubským hasičkám, které se před pár lety rozhodly sestavit ze svých fotek speciální kalendář.

Podle starosty SDH v Českém Dubu, Martina Ressla, jsou hasiči zapsaní v podvědomí nejenom občanů města: „Především naše ženy, které se proslavily focením charitativního kalendáře, i Český Dub a s tím spojení hasiči jsou mediálně známí.“

Mix profesionálů a dobrovolníků

Hasiči z Dubu mají slušnou základnu – celkem 115 členů, z toho 56 mužů, 36 žen a 23 dětí do osmnácti let. V příštím roce sbor oslaví 150. výročí od založení. Jejich výjezdová jednotka – to jsou hasiči dobrovolníci i profesionálové. „Máme jistou výhodu v tom, že v naší jednotce je 7 profesionálních hasičů, takže lidem dokážeme pomoci na úrovni,“ říká Martin Ressl, starosta sboru.

Profi hasičky jako rovnocenné parťačky

Z Dubu k požárům vyjíždějí také tři profesionální hasičky. Podle hasičky Radky Ježkové to není nic výjimečného nebo obdivuhodného: „Beru to jako běžnou součást našeho života, protože spousta z nás už nebere hasičinu jako koníček, ale jako životní styl.“ Ženy hasičky jsou v Českém Dubu mužům rovnocennými partnerkami. „Kluci neřeší, že mezi sebou mají holky, ale berou nás jako sobě rovnou sílu,“ říká Radka Ježková.

Klubovna k zasedání i jako operační středisko

Místem setkávání českodubských požárníků je klubovna. „Slouží i k jednání výboru každý měsíc, současně, ale tato místnost funguje jako takové malé operační středisko naší výjezdové jednotky, kde máme vysílačky, telefon a tiskárnu napojenou na internet, ze které se vždycky dozvíme, kam jedeme zasahovat,“ vysvětluje Martin Ressl.

Součástí klubovky je kout s vysílačkami

„Výjezd začíná vždycky tím, že zahouká siréna, což zvedne adrenalin nejenom mě, ale všem hasičům v kraji i v celé republice,“ popisuje profesionální hasička Radka Ježková a pokračuje: „Nikdo nikdy neví, kam a k čemu se jede, komu se bude pomáhat.“

Zasahovali u požáru a výbuchů v Turnově

Nejsilnějším zážitkem Radky Ježkové je z poslední doby zásah u požáru v Turnově v prosinci loňského roku. „Když jsme se přibližovali, tak jsme viděli černý sloup kouře, nikdo nevěděl, co se děje, už to hraničilo se zvláštním stupněm požáru,“ vzpomíná na nebezpečný zásah.

Hasičky, co se rády fotí a mají velké srdce

Českodubské hasičky jsou i kreativní – nafotily totiž čtyři ročníky hasičských kalendářů, o které měl zájem i starosta města. „K fotomodelkám bych nás úplně nepřirovnávala,“ říká s úsměvem Radka Ježková a vysvětluje, jak se nápad nafotit hasičský fotokalendář českodubským požárnicím zrodil v hlavách: „Jedna z nás přišla s tím, že bychom mohly udělat takovou pěknou vzpomínku, součástí které by bylo to, co máme rády, tedy hasičina.“ A pak už to šlo ráz naráz. „Jednoho krásného dne jsme sešly v hasičárně a nafotily pár fotek, které jsme daly do tiskárny a vzniknul z toho krásný kalendář,“ vzpomíná Radka Ježková.

Dobrovolným i profesionálním hasičkám z Českého Dubu to sluší

Kalendář si hasičky zaplatily nejdříve samy pro sebe, zájem ale mělo i okolí. „Kalendáře si objednal i náš pan starosta, který je použil jako reprezentační za město,“ říká Radka Ježková. Vzniklé tiskoviny se nakonec prodávaly i veřejně a peníze získané prodejem hasičky věnovaly například českodubské mateřské školce a MŠ v Hrádku nad Nisou.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:
Novoborsko a Českolipsko a Ústecko 88,8 FM
Liberecko a Jablonecko 102,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Dobrovolné hasiče z Českého Dubu můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 11. března 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)DUB na číslo 900 11 04.

Losování v soutěži Dobráci roku určilo, že dalším sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH z Černice. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 11. 3. 2016 po 15. hodině.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio