Schránka z věže kostela v Jiřetíně pod Jedlovou vydala své tajemství díky náhodě

26. únor 2019

V Jiřetíně pod Jedlovou otevřeli pracovníci děčínského muzea schránku za věže tamního kostela Nejsvětější trojice. Schránka byla umístěná v ozdobné rozetě na vrcholu věže.

Trám, který rozetu držel, uhnil. Ozdoba hrozila zřícením, sundat ji museli za pomoci 50metrového žebříku hasiči. Schránku uložili do lednice na obecním úřadu a dnes ve 13:00 ji archiváři otevřeli.

Dostat se do ní bylo poměrně těžké – byla totiž pořádně zaletovaná. Po otevření z ní vypadlo několik písemností a drobné mince. Jako první vypadly noviny „Lidová demokracie“ z roku 1980, mince byly také z té doby.

Lidé, kteří tyto předměty do schránky vložili, tam ale nechali i věci starší, už z doby předešlé.

Podle archiváře Němce z děčínského archivu, který písemnosti prozkoumával, byly uvnitř i věci z roku 1913. Psalo se v nich o velké bídě, o počtu dětí v místní škole, jaké spolky a jaká řemesla působí v obci.

Dále dokumenty obsahují statistiku obyvatel, hovoří také o tom, co se vlastně v místě v tu dobu dělo, a také o problémech vývozu zboží do Balkánských zemí, kde se od roku 1912 válčilo. Rukopis napsal místní farář.

Co se týče mincí, byl uvnitř například čtyřkrejcar z roku 1891 a pětifenik, krejcarové a půlkrejcarové mince a nějaké papírové bankovky.  

Po výměně trámu rozety pak poputují opět zpátky na věž kostela. 

Spustit audio

Související