Salesiova výšina - dobře utajená vyhlídka

23. leden 2014

V lese u Oseka na vás kromě stromů a rostlin čeká i překvapení – dobře utajená Salesiova výšina, skalní útvar, na kterém kdysi stávala vyhlídka s nádherným rozhledem.

To místo najdete nad Osekem u Teplic, kousek od silnice směrem na Litvínov a Dlouhou Louku po levé straně. Na vrcholu Salesiovy výšiny byla i zděná stavba, ze které tam dnes už najdete jen torzo a schody vytesané ve skále.

Okolní buky ovšem vrchol i vyhlídku přerostly a tak je z ní dnes výhled jen do korun stromů.

Celá skála je geologickou zvláštností, při procházce lesem byste jí tam rozhodně nečekali. Něco málo napoví jen velké balvany, které se postupně objevují na značené naučné stezce vedoucí na místo.

Salesiova výšina - buky v okolí. Autor fotografie: Josef.milfait

Celý masiv vznikl naplaveninou třetihorní řeky a díky tomu tam dnes můžete najít spoustu zkamenělých otisků sladkovodních mlžů, stačí jen hledat a pozorně koukat.

Skalních útvarů je tam několik a všechny tvoří velmi pevný a hladký křemenec. Díky tomu si v minulosti oblíbili místo horolezci, kteří tu trénovali, ale bohužel i vyznavači paintballu. Po jejich častých návštěvách byly skalní stěny plné barevných fleků.

Dnes je celá oblast, pojmenovaná po Salesiu Krügnerovi, v minulosti opatovi Oseckého kláštera, který miloval krušnohorskou přírodu a nechal zbudovat již zmíněnou vyhlídku, národní památkou. Zakázáno je tu lézt po skále a sbírat zkameněliny.

Za zmínku stojí ještě okolní stromy. Většinou letité vzrostlé buky rostou na skalních masivech a tak potěší hlavně fotografy svými bizarními tvary.

Logo

Budete-li po místní naučné stezce pokračovat dál, objevíte ještě kousek od Salesiovy výšiny štoly po těžbě stříbra s příznačným názvem „Čertova díra". Tam už ale budete potřebovat pořádnou baterku a holínky.

Jestli patříte mezi zdatnější turisty, pokračujte od štoly ještě 2,5 kilometru, kdy narazíte na zříceninu hradu Rýzmburk.

Naučná stezka, která zčásti kopíruje trasu po žluté, začíná u Oseckého rybníka. Vyrazit ale můžete i z Loučné u Litvínova, z konečné autobusu číslo 13. I v zimě bude mít takový výlet určitě své kouzlo.


Zvětšit mapu
autor: Milan Král
Spustit audio