Šahejte si na ně každý měsíc, velí kampaň PrsaKoule

19. leden 2016

„Měli byste tam najít čtyři nádory,“ říká Soňa Hančuliaková z nadace Loono, když nechává kolovat silikonový model varlat. Na stole před ní leží i model prsou. Jejich prohmatáním končí celá přednáška zaměřená na prevenci rakoviny.

„Je to asi jako bonbon nebo menší,“ líčí první nalezenou bulku na gumovém modelu prsou gymnazistka Elisabeth. Přišla se dvěma kamarádkami a v přednáškovém sále litvínovské knihovny není nejmladší. Právě na mladé kampaň Prsakoule cílí.

„Hlavní skupinou, kterou chceme oslovit, jsou vysokoškoláci. Díky sociálním sítím, ale i díky workshopům a přednáškám se nám to daří,“ říká školitelka, která nemá problém vysvětlit, proč je jeden z nádorů na modelu varlat špatně hmatatelný a dokáže i nesmělé kluky v pubertě přimět, aby si šáhli na ženská prsa, byť jen gumové variantě.

„Holky se tímhle způsobem mohou starat o své kluky a naopak. Prevence nic stojí. Chce to jen trochu času, který vám ušetří spoustu pozdějších problémů.“

Ženy z publika dostaly příležitost si vyšetření prsou na modelu samy vyzkoušet

Samolepky i placky s hesly, která jednoznačně působí mladistvě, jdou na odbyt. Berou si je i starší dámy, které si nenechaly ujít šanci něco se dozvědět.

„Chodím na mamograf, ale samovyšetření trochu zanedbávám,“ přiznává jedna z žen, které si zkusily najít fiktivní nádor. „Bylo to divné, děsivé. Našla jsem je. Je dobré vědět, co by člověk měl na sobě hledat. Jsem ráda, že jsem tu byla.“

„Nahmatat si nádory různé velikosti zkouším i já. Překvapí mě, jak přísně tvarově ohraničené jsou. Žádná neurčitá ztuhlá oblast, ale skutečně kulička nebo bulka. Přesně jak říkala Elisabeth - jako tvrdý bonbon. Budu si na ně sahat každý měsíc. Slibuji na odchodu sama sobě,“ dodává redaktorka Lenka Šipošová.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio