Sádlo a máslo do kuchyně patří!

20. únor 2015

Snažíte se nepoužívat sádlo? Nemusíte. Víc než sádlo nebo máslo škodí lidskému tělu skryté tuky, obsažené snad ve všem průmyslově upečeném nebo uvařeném.

V české kuchyni bylo kdysi vepřové sádlo nejobvyklejším živočišným tukem a stále se běžně v mnoha kuchyních na vaření, smažení, ale i na studenou kuchyni používá.

Jeho obliba v nedávných letech poklesla, protože se dnes lidé více soustředí na takzvaný zdravý životní styl, který propaguje především rostlinné tuky.

Sádlo ale, v rozumné míře, do české kuchyně patří! Podle nutričních specialistů jde často o tuk zdravější a poctivější než potraviny nejistého původu a složení.

Nejnovější výzkumy totiž ukazují, že víc než sádlo nebo máslo škodí lidskému tělu skryté tuky, obsažené snad ve všem průmyslově upečeném. Jde nejčastěji o tuky a oleje nejasného původu, nejčastěji produkty palmového a kokosového oleje.

Sádlo proto v posledních letech zažívá renesanci. Davidovi Hamrovi to potvrdil i liberecký řezník Jaroslav Rydval. Poslouchejte…

autor: David Hamr
Spustit audio