Sádlo a máslo do kuchyně patří!
Snažíte se nepoužívat sádlo? Nemusíte. Víc než sádlo nebo máslo škodí lidskému tělu skryté tuky, obsažené snad ve všem průmyslově upečeném nebo uvařeném.
V české kuchyni bylo kdysi vepřové sádlo nejobvyklejším živočišným tukem a stále se běžně v mnoha kuchyních na vaření, smažení, ale i na studenou kuchyni používá.
Jeho obliba v nedávných letech poklesla, protože se dnes lidé více soustředí na takzvaný zdravý životní styl, který propaguje především rostlinné tuky.
Sádlo ale, v rozumné míře, do české kuchyně patří! Podle nutričních specialistů jde často o tuk zdravější a poctivější než potraviny nejistého původu a složení.
Nejnovější výzkumy totiž ukazují, že víc než sádlo nebo máslo škodí lidskému tělu skryté tuky, obsažené snad ve všem průmyslově upečeném. Jde nejčastěji o tuky a oleje nejasného původu, nejčastěji produkty palmového a kokosového oleje.
Sádlo proto v posledních letech zažívá renesanci. Davidovi Hamrovi to potvrdil i liberecký řezník Jaroslav Rydval. Poslouchejte…
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka