S plošným testováním učitelů na covid-19 pomáhají v Ústeckém i hasiči

4. prosinec 2020 13:34

Začalo plošné testování učitelů na koronavirus. V Ústeckém kraji se ho může zúčastnit zhruba 17 000 lidí. Pedagogové se můžou nechat otestovat na 9 místech po celém regionu. Nejčastěji v nemocnicích.

V Ústeckém kraji pomáhají při velkém zájmu o testy hasiči. Podobně jako 4. prosince v Jiříkově na Děčínsku.

„Je to úžasné, že můžeme učit, a přitom se to tady všechno otestuje a vyřeší, je to úžasná pomoc,“ kvituje práci hasičů jeden z učitelů, Daniel Tomčala.

„Doufám, že budu negativní. I když, vzhledem k budoucnosti, jsem pozitivní,“ usmívá se další z testovaných, Jaroslava Kohoutová, vychovatelka ze školní družiny.

Kvůli většímu zájmu ze strany pedagogů přijeli hasiči přímo za nimi do Jiříkova.

To, že pedagogický sbor nemusí dojíždět na testy do Rumburku, nebo Děčína ocenila i ředitelka školy Miroslava Kubešová.

„Jsem ráda, že mohu vyjít vstříc a pomoci. Jsem ráda, že se naši učitelé mohou testovat, že budou klidnější. Takže já to vítám. Jedná se o vyšetření, které pro jednoho pracovníka trvá zhruba 5 minut. Horší by to bylo, kdybych své zaměstnance musela poslat do nějakého dalekého města, to už by byl problém. Ale také bychom to zvládli,“ myslí si Kubešová.

Podle hasiče Jana Tesárka z děčínské požární stanice se testování hasičskými zdravotníky nabízí.

„Proto byly tyto testovací týmy vytvořeny – je jednodušší přepravit 3 členy týmu do školy než 60 kantorů do nemocnice. Jsme hasiči, kteří mají zdravotnické vzdělání – konkrétně já jsem všeobecná sestra a zdravotnický záchranář. Dostáváme k sobě ještě člověka na administrativu a řidiče,“ shrnuje Tesárek.

V Ústeckém kraji se může podle krajských dat nechat otestovat zhruba 17 000 pedagogických pracovníků. Vedle mobilního odběrového týmu hasičů jsou jim k dispozici krajské nemocnice v Děčíně, Teplicích, Ústí nad Labem, Chomutově a Mostě a také odběrová centra v Litoměřicích, Žatci, Rumburku a Štětí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související