S fyzioterapeutkou Barborou Kinclovou o artróze

24. červenec 2020

Artróza je bolestivé degenerativní onemocnění kloubů, které vzniká z různých příčin. Nejen o nich jsme se bavili s fyzioterapeutkou Barborou Kinclovou.

Mezi nejčastější příčiny artrózy patří opotřebení věkem či nadměrnou zátěží. Vliv mají i genetické předpoklady. Tím, že se chrupavka „ošoupe“, přestává být hladká a v kloubu místo hladkého klouzání dře.

Předcházet jí můžeme udržováním zdravé váhy a správnými pohybovými návyky. Důležité je klouby nepřetěžovat. Artróza se nejčastěji objevuje u velkých nosných kloubů, jako jsou kyčle nebo kolena, ale vyskytnout se může i na jiných místech. Pokud už kloub např. při práci musíme více zatěžovat, je vhodné provádět kompenzační cvičení.

Artróza je často doprovázena bolestivými záněty kloubů, samotná degenerace totiž v počátečních stádiích nebolí. Vznikne-li zánět, dodržujte klidový režim, kloub šetřete, aby se zahojil, a změňte pohybové návyky.

Poslechněte si audiozáznam celého rozhovoru a dozvíte se víc…

autor: Jan Karafiát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.