S Eugenií Trützschler o národnostních menšinách. Hans Hauska – od Stalina k Hitlerovi

17. květen 2024

Eugenie Trützschler je německo-česká politoložka, učitelka a spisovatelka. Působila v bavorském školství, nebo v durynské státní správě.

Těžištěm její práce jsou ústavní otázky související s rozšiřováním EU na východ a záležitosti týkající se evropských národnostních menšin. V durynské státní službě se podílela na návrhu Lisabonské smlouvy, kapitole o ochraně národnostních menšin.

Nedávno Eugenie Trützschler navštívila Prahu, tak jsme ji při té příležitosti požádala o rozhovor. Řeč byla především o národnostních menšinách.

V závěrečném výročí týdne si připomínáme hudebního skladatele Hanse Hausku – muzikanta, divadelníka, hudebního skladatele autora řady revolučních písní a zapáleného komunistu.

Ve 30. letech pobýval v Sovětském svazu, kde se stal jednou z obětí Stalinova Velkého teroru a po vykonstruovaném procesu skončil v gulagu. V roce 1938 byl předán do Německa, kde byl okamžitě převezen do věznice.

O svých zážitcích z bolševického a nacistického věznění napsal knihu, která vyšla až v roce 2003 pod názvem Von Stalin zu Hitler.

Po válce několik let usiloval o rehabilitaci od sovětského režimu za věznění v gulagu. Rehabilitace se dočkal až v roce 1958, kdy se také odstěhoval do NDR. O čtyři roky později si vymohl i drobné finanční odškodnění. V roce 1965 zemřel.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio