Rybáři v Chabařovicích provzdušňují vodu v rybnících aerátory, aby se ryby v nich neudusily

10. září 2024 11:02

Rybáři nyní častěji objíždějí rybníky a kontrolují množství kyslíku ve vodě a obsádku. Horko napomáhá rychlejšímu růstu sinic a řas, které rybám spotřebovávají kyslík. Stejně jako prudké ochlazení s deštěm. S provzdušňováním vody proto pomáhají aerátory, které čeří hladinu třeba v Chabařovicích poblíž Ústí nad Labem.

„Tohle je opravdu výkonný aerátor – stačí na půl hektaru, aby to efektivně provzdušnilo,“ ukazuje mluvčí severočeského rybářského svazu Jan Skalský na přístroj pracující uprostřed chovného rybníka v Chabařovicích.

„Kdybychom chtěli opravdu provzdušnit ty velké nádrže, kde ty problémy bývají, tak bychom museli mít těchto přístrojů desítky. Na řadě míst navíc není ani žádná elektřina, a tedy ani jak to udělat – takže vyhnout se těmto problémům občas nedá,“ dodává Skalský.

Aerátor čeří vodu a dodá kyslík. Taky v Chabařovicích

Mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf popisuje případ z Děčínska, kam hasiči vyjeli během horkých dní začátkem září: „Podle oznamovatele, a na místě se to potom potvrdilo, byly ryby u hladiny a lapaly po vzduchu. Hasiči těmi vodními proudy tu vodu rozčeřili. Jejich voda byla jednak okysličená, jednak strhávala okolní kyslík. Ono se to tak dělá – rybáři tam dávají třeba ty vodní fontány.“

Sinice dokáží spotřebovat enormní množství kyslíku

Rybáři kyslík v rybnících měří a tam, kde to je možné, zprovozní výkonný provzdušňovač. Problémová nejsou jen dlouhé vedra, ale také prudké změny počasí. „Většinou to je souhra okolností – dlouhodobě vysoké teploty zapříčinily masivní rozvoj sinic. Potom přijde prudké ochlazení, ty sinice hynou, klesají ke dnu, spotřebovávají obrovské množství kyslíku a to bývá většinou fatální,“ popisuje Jan Skalský.

Podle něj by mohlo být řešením odbahnění rybníků, nevypouštět odpadní vody a zamezit splavování chemických látek z polí.

Spustit audio

Související