Rybáři se domluvili s papírnami ve Štětí na finančním odškodnění za lednovou havárii, při které v Labi uhynuly stovky kilogramů ryb

16. únor 2022 09:02

Severočeská organizace Českého rybářského svazu oznámila, že se s papírnami Mondi ve Štětí na Litoměřicku domluvila na finančním odškodnění za nedávnou ekologickou havárii, při které v polovině ledna unikl do Labe přes dešťovou kanalizaci louh z areálu papíren.

Společnost Mondi se k havárii přihlásila a zařízení opravila. Případem se zabývá policie i Česká inspekce životního prostředí.

Podle severočeských rybářů při havárii uhynuly stovky kilogramů ryb, včetně trofejních kusů sumců.

Zástupci papíren Mondi nechtěli výši finančního odškodnění, na kterém se s rybáři domluvili, konkretizovat. Stejně tak ji nechtěli vyčíslit ani rybáři ze severočeské organizace České rybářského svazu. Mluvčí svazu Jan Skalský uvedl, že půjde o stovky tisíc korun, což je podle něj několikanásobek škod, které havárie způsobila.

Odškodnění má dvě části, a sice okamžitou jednorázovou pomoc a pak i dlouhodobou spolupráci, na které se obě strany dohodly. Podle Skalského se teď dolaďují podmínky té dlouhodobé finanční podpory, kterou papírny rybářům slíbily.

Únikem louhu v dešťové kanalizaci se zabývá policie i Česká inspekce životního prostředí. Podle mluvčího inspekce Jiřího Ovečky ještě žádné závěry k dispozici nejsou a zatím to nevypadá, že by mohly být v nejbližších dnech nebo týdnech.

Podle informací od policie, konkrétně od litoměřické policejní mluvčí Pavly Kofrové, policisté na případu stále pracují – čekají na výsledky odborných expertíz.

Policie případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související