Rudolf Hásek – legionář, odbojář a významný exportér bižuterie z Železnobrodska

26. březen 2024

Bojoval proti bolševikům i nacistům, nakonec musel emigrovat. Legionář a významný exportér bižuterie Rudolf Hásek byl odvážný člověk, který si právem zasloužil titul čestného občana Železného Brodu.

Narodil se v roce 1892 v Těpeřích na Železnobrodsku. Vystudoval reálku a živil se jako účetní.

Po vypuknutí první světové války narukoval do rakousko-uherské armády a v květnu 1915 padl do ruského zajetí. Zde se přihlásil k legionářům. V řadách samostatného československého vojska pak bojoval na Transsibiřské magistrále v elitním Úderném praporu. Od vojína se vypracoval až k majorovi. Celému praporu nakonec velel.

I když se zde oženil, nakonec se s rodinou vrátil přes Kanadu zpět do vlasti. Společně s bratrem Jaroslavem založil v Jablonci nad Nisou prosperující firmu na výrobu a export bižuterie.

Po obsazení Sudet se společnost přesunula do Železného Brodu, kde Rudolf Hásek podporoval odbojovou činnost. Byl dokonce zatčen gestapem a vězněn ve Valdicích. Při květnovém povstání v roce 1945 se stal velitelem města. V místním hotelu zatýkal německý generální štáb.

Háskové se pak přesunuli zpátky do Jablonce. V roce 1948 jim však komunisté firmu vzali a oba bratři nakonec emigrovali do Kanady. V Jablonci po nich zůstaly dvě architektonicky cenné vily.

Rudolf Hásek zemřel v roce 1993 v Torontu. Bylo mu 102 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio