RPSN nám prozradí celkovou výši splátek, není to jen o úrocích z půjčky, říká finanční poradce

Pořídit si novou věc, aniž bychom na ni měli naspořené peníze. To je v naší společnosti stále velkým trend. Bereme si tak půjčky, aniž bychom uvažovali nad tím, zda danou věc opravdu potřebujeme, nebo zda je to jen marnivost. Petr Chodovský, finanční poradce poskytl několik užitečných rad, jak se vyznat v půjčkách, a na co je důležité si dát pozor.

Lidé si dnes půjčují především na elektroniku, domácnost, auta a na nové bydlení. Je ale vždy nutné pořizovat danou věc, i když na ní nemáme?

Když už dojdeme do bodu, kdy usoudíme, že je půjčka opravdu nutná, je důležité, abychom si vybrali co nejlepší podmínky. „Je důležité sledovat úrokovou sazbu, zda je možnost předčasného splacení, anebo co je to za instituci,” radí finanční poradce Petr Chodovský.

Pokud se rozhodneme pořídit si nový vůz, je důležité opět pozorně prostudovat podmínky ve smlouvě.

Podle Chodovského nám často dávají autosalony nebo autobazary různé slevy, které se zdají být na první pohled výhodné. „Jsme pod tlakem, a tak podepíšeme smlouvu o půjčce, kde ale bude vysoký úrok, a tak v souhrnu zaplatíme mnohonásobně více.”

Proto je podle něj dobré zajít si předtím do banky a zajistit si spotřebitelský úvěr – můžeme si tak zajistit ty nejlepší podmínky.

Co bychom měli znát

RPSN – celková sazba poplatků (musí obsahovat nejen úrok, který zaplatíme podle úrokové sazby, ale také všechny další náklady na spotřebitelský úvěr, které budeme muset jako dlužník platit)

Bonita – souhrn informací, které musí klient uvézt bance (příjmy, jak stabilní příjmy mám, kolik mám dětí, počet členů domácnosti, kreditní historie – kolik mám ještě dalších půjček, jak splácím atp...)

Refinancování úvěrů – změna parametrů určité půjčky

Konciliace půjček – sdružení úvěrů do jednoho, který má lepší parametry

Nejlepší možnou půjčku si můžeme v dnešní době najít velmi snadno přes internetové srovnávače. I tady si ale musíme dávat pozor na pár věcí.

„V těchto srovnávačích najdeme vždycky úrokovou sazbu OD nějakého procenta. Ne vždy na ní ale dosáhnu,” upozorňuje Chodovský.

Dnes banky lákají své klienty na tyto nízké sazby reklamou, kde slovíčko „od“ není téměř vidět. A tak běžný spotřebitel myslí, že dosáhne na tuto sazbu. Banky dávají výši úrokové sazby podle toho, jaké získá o klientovi informace, takzvanou Bonitu (souhrn informací, které musí klient uvézt bance (příjmy, jak stabilní příjmy mám, kolik mám dětí, počet členů domácnosti, kreditní historie – kolik mám ještě dalších půjček, jak splácím atp...)

Pokud se rozhodneme vzít si půjčku, je důležité sledovat výši úrokové sazby. Dále je podle Chodovského důležité sledovat RPSN, což je celková částka všech poplatků. Ta je o něco vyšší než samotná úroková sazba.

Nulový úrok? Dejte si pozor..

Obezřetní bychom měli být také při nulovém úroku, které nabízejí prodejci. „Pokud se prodejce domluví s bankou na tom, že potřebuje prodat víc zařízení, tak nabídne splátku s nulovým úrokem. Je ale důležité se podívat, kolik procent je RPSN,” upozorňuje Chodovský.

Pokud je ve smlouvě uvedena nula i u RPSN, opravdu nezaplatíme nic navíc. Podle poradce je většinou instituce pojištěna dalšími nabídkami: „Například pokud nám instituce poskytne bezúročný kredit například na telefon, následně nám nabídne další služby, kde už bude například 20procentní úroková sazba.”

Než si vezmeme jakoukoli půjčku, měli bychom si nejprve spočítat všechny své výdaje a příjmy, abychom na splácení půjčky měli dostatek financí.

Pokud se dostaneme do svízelné situace a nejsme schopni splácet včas, je velmi důležitá komunikace s institucí.

„Dá se provést nějaká restrukturalizace úvěru, dá se prodloužit splatnost, tím se mi sníží splátka a budu schopný dostát svým závazkům. Je důležité se bance ozvat a řešit s ní, co se dá dělat,” radí Petr Chodovský.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související