Rozvádějícím se rodinám s dětmi nabízí pomoc mostecká diakonie

10. září 2021

Děti nemusí být ohrožené jen psychickým nebo fyzickým násilím. Podle odborníků se jich může dotknout třeba chudoba, nebo spory při rozchodu rodičů. Diakonie v Mostě jim proto nabízí novou službu, tzv. rodinnou mediaci.

„Je to služba, která se nabízí rodičům v situaci, kdy se rodina rozchází. Scházejí se u nás zejména rodiče za účasti nestranného prostředníka jako mediátora. Domníváme se, že je hodně důležité znovu nastavit nové fungování rodiny,“ popisuje Marie Jarolímová, která rodinnou mediaci v mostecké diakonii provádí.

S rozchodem rodičů jsou totiž často spojené různé křivdy, hádky a nesrovnalosti, a i když rodiče říkají, že na prvním místě jsou děti, tak na těch se to hodně odráží.

„Rodiče třeba, i když deklarují, že se chtějí domluvit, tak se ve skutečnosti domluvit nechtějí, a je třeba pro ně i důležité zranit toho druhého,“ vysvětluje Jarolímová.

Rozvod děti často silně poznamená

A jak se může stres při rozvodu rodičů u dítěte projevit? „Děti jsou ve škole nesoustředěné, mají problémy v komunikaci, odrážéí se to i v jejich volnočasových aktivitách,“ shrnuje mediátorka.

Pochopit novou situaci je těžké pro děti i dospělé. Rodiče by si ale podle Marie Jarolímové měli uvědomit, že i když spolu nežijí, rodiči zůstávají.

„Rodina zůstává, jen mění svou podobu – rodiče jsou stále rodiči, děti jsou dětmi a všichni se musí naučit znovu fungovat tak, aby to bylo ve prospěch všech,“ dodává Jarolímová.

Tzv. rodinné mediace poskytuje mostecká Diakonie zdarma.

Další pomocí ohroženým dětem na Mostecku budou i informační plakáty. Umístěné budou ve školách, ve zdravotnických zařízeních, ale i na jiných veřejných místech. Kromě informací, jak ohrožené dítě rozpoznat, najdou zájemci na letáku také kontakty na všechny, kteří mohou ohroženým dětem pomoci – tedy na neziskové organizace, lékaře nebo psychology v konkrétní lokalitě.

Martina Koplová z České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání popisuje, čím kromě násilí, může být dítě ohrožené: „Může jít jenom o to, že maminka třeba neví, jak se připravovat s dítkem do školy, protože ona sama to nezažila. Dítě pak třeba v té škole trpí, může být i terčem šikany. Může jít také o to, že maminka nemá peníze na jídlo a neví, jaké zdroje pomoci existují a tak podobně,“ vypočítává Koplová.

Informativní letáky se v Mostě objeví už letos na podzim.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související