Rozhledna na Jedlové hoře je zavřená. Stavební firma tam vyměňuje točité schodiště ve špičce věže

25. květen 2023 10:54

Rozhledna na Jedlové hoře v Lužických horách je v těchto dnech pro návštěvníky uzavřená. Stavební firma v horní části věže vyměňuje 120 let staré litinové schody. Práce to není jednoduchá. Řemeslníci si musí poradit s umístěním sériového točitého schodiště z litiny tam, kde dříve bývaly ručně vyrobené schody přizpůsobené tvaru kamenné věže.

„Tady bylo sedm dřevěných schodů, když jsme sem přišli poprvé – když sem chtěl někdo vylézt, tak musel použít lano. Ta věžička nebyla, bylo to ubourané a sem byla díra. Přes to schodiště takových 40 let tekla voda – to bylo zavřené od války,“ vypravuje nezávislý starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser.

Tři řemeslníci se teď snaží vymyslet, jak novodobé točité schodiště naroubovat do vyhlídkové věže.

„Jsou levá a pravá točitá schodiště. A my teď musíme pravé schodiště implantovat na levé. Takže to nebude úplně tak, jak to bylo původně,“ vysvětluje Rudolf Kuranda, majitel stavební firmy, která se nesnadné práce ujala.

„Rozhledna se otevře někdy koncem příštího týdne. Bude nás to stát kolem 500 000 korun,“ dodává jiřetínský starosta Zoser.

Obec zažádala o dotaci na výměnu schodů, zatím ale není jasné, zda ji dostane. Rozhodla se tedy prozatím obnovit točité schodiště za vlastní peníze, aby se na oblíbenou vyhlídkovou věž mohli turisté co nejdříve podívat.

Ročně navštíví rozhlednu na Jedlové hoře kolem 15 000 lidí.

Spustit audio

Související