Rozhledna Kovářka v Moravči slouží k rozhlížení i prohlížení. Její součástí je kovářské muzeum

18. říjen 2024

Přesný název místa na jihu Čech, na které se vypravíme, zní Slapsko - Moraveč u Mladé Vožice. A proč se tam vydáme? Kvůli krásné nevšední rozhledně. Jmenuje se Kovářka, zjevně podle svého autora, místního kováře Ladislava Dobeše, který je zároveň i jejím stavitelem. Už když ji uvidíte z dálky, budete mít pocit, že se blížíte ke středověké věži.

„Jeden z důvodů byl ten, že vedle stojí můj dům, kde jsme s přáteli chodili na střechu kochat se výhledem. Ale jenom na jednu stranu,“ přibližuje Ladislav Dobeš svůj prvotní nápad na postavení rozhledny. A jedním dechem dodává, že hned věděl, že v ní bude chtít vybudovat i kovářské muzeum.

Celá stavba vznikla v roce 2011 díky dotaci, kterou si společně s projektem Ladislav Dobeš obstaral. Její středověká podoba občas některé návštěvníky mate. „Lidi mě často chválí za to, jak jsem to tu krásně opravil. Nebo se mě ptají, jestli jsem to zrestituoval,“ říká s úsměvem kovář. Pravdou ale je, že jde o novostavbu, byť s využitím starých kamenů.

Z vyhlídkové plošiny rozhledny Kovářky, na kterou vede rovných padesát schodů, je směrem na severozápad vidět Miličín a vysílač Mezivrata, východním směrem pak hora Blaník a jižním směrem Mladá Vožice. A samozřejmě krásný mix jihočeské a středočeské krajiny.

Okolí rozhledny Kovářka je mix jihočeské a středočeské krajiny

V interiéru kovářského muzea si pak návštěvníci mohou prohlédnout mnoho nejrůznějších nástrojů, ale i jednoduché nebo složitější kovářské stroje jako vrtačky, brusky či ohýbače železa. A také zvířecí postroje nejen na koně, ale i krávy nebo kozy. Otevírací dobu najdete na webu www.rozhledna-kovarka.cz.

Spustit audio