Cesta česko-německého porozumění v Guntramovicích originálně připomíná složité vztahy mezi národy

19. říjen 2024

Zveme vás teď k návštěvě místa, které připomíná složité vztahy mezi Čechy a Němci. Nebo bychom spíš měli říct, že nabádá k porozumění a toleranci nejen mezi těmito dvěma národy. V Guntramovicích, což je část Budišova nad Budišovkou v Moravskoslezském kraji, najdeme Cestu česko-německého porozumění.

Vztahy mezi národy žijícími v této části země nikdy nebyly snadné. Budišov nad Budišovkou v Moravskoslezském kraji spadal do někdejších východomoravských Sudet, a tak o konflikty mezi Čechy a Němci nebyla nouze. A přesto, nebo právě proto, vznikl v roce 1998 nápad vybudovat památník, který by do světa hlásil: Ano, chápeme, smiřujeme se a rozumíme si. Byla to doba, kdy se začalo jednat o vstupu České republiky do Evropské unie. Tedy doba více než symbolická.

Najít vhodné místo také nebylo těžké. Na kopci u Guntramovic, části Budišova nad Budišovkou totiž už jedno symbolické místo existovalo. V roce 1758 se tam odehrála krvavá bitva v rámci Sedmileté války. A mnoho padlých rakousko-uherských a pruských vojáků bylo pochováno do hromadného hrobu. Nad ním byl vztyčen kříž se slovy: Zde se nachází hromadný hrob vojáků padlých v bitvě u Guntramovic v červnu 1758. Smíření ve společné smrti. A když se mohou smířit mrtví bez ohledu na národnost a vyznání, živí by měli také.

Cesta česko-německého porozumění má podobu chodníku z dlaždic. Každý rok jednu z nich položí město, instituce, spolek lidí, rodiny či jednotlivci. Nechají na ni vytesat jméno nebo i krátký vzkaz. První dlaždice byly položeny v roce 1999. A v roce 2003 už jich bylo rovných sto. Jednu z prvních nechalo položit město Budišov nad Budišovkou, ale najdeme tady i kousky z dálek: Francie, Portugalska či Nového Zélandu.

Cesta je jako otevřená kniha, návštěvník si v ní může číst

Příběh nejen česko-německého porozumění ale zdaleka nekončí. Nové dlaždice se na cestu kladou každý rok v létě. A při té příležitosti se zde slouží i mše. Protože počasí na tomto kopci nebývá vždy příjemné, nechali tady místní postavit v roce 2011 kapli zasvěcenou svatému Janu Nepomuckému. Okolí pak osázeli mladými stromky a vtiskli tak tomuto místu důstojnou a opravdu smířlivou podobu.

Spustit audio