Restaurované šperky Ulriky von Levetzow pouze na jeden den vystaví oblastní muzeum v Mostě

14. březen 2019 10:50

Jen na dvě hodiny dnes vystaví muzeum v Mostě vzácné šperky vyrobené z českého granátu. Pocházejí z 19. století a jejich hodnota se odhaduje na zhruba 50 milionů korun.

Patřily baronce Ulrice von Levetzow, které se dvořil Johann Wolfgang Goethe. Sada šperků v minulém roce prošla rukama restaurátorů. Muzeum nechalo vyrobit i speciální vitrínu, ze které klenoty nebude možné ukrást.

Logo

Sadu šperků z českého granátu nechal vyrobit František Josef z Klebelsbergu pro matku Ulriky von Lewetzov. Dodnes není známo, kdo a kde šperky vyrobil. Podle odborníků se jedná o největší světově známý soubor českých granátů, jehož součástí je i největší známý broušený český granát.

Vzácný šperk patří mezi 10 nejdražších klenotů v Česku. Ulrika von Lewetzov, poslední láska básníka Johanna Wolfganga Goetha, jej získala v dědictví od své matky. Následně sadu špeků zdědil synovec Ulriky Adalbert baron von Rauch. Ten ale holdoval hazardu, proto musel šperk prodat městu Most.

I o tom bude vyprávět nová expozice o Ulrice von Lewetzov, jejíž součástí bude i sada šperků z českého granátu, které si můžete v mosteckém muzeum prohlédnout dnes od 15 hodin.

Novou expozici o Ulrice von Lewetzov otevře Oblastní muzeum a galerie v Mostě letos, 14. listopadu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související