Oblastní muzeum v Mostě se spojí s galerií. O sloučení rozhodl i přes protesty Ústecký kraj

1. listopad 2018 15:05

Ústecký kraj rozhodl o sloučení Oblastního muzea v Mostě a tamní Galerie výtvarného umění. Stalo se tak rok a půl poté, co Ústecký kraj odvolal pět ředitelů svých galerií a muzeí.

Kritici sloučení obou institucí se obávají, že Oblastní muzeum vystaví ve stávající galerii ve sklepení kostela Nanebevzetí Panny Marie své sbírky a galerie výtvarného umění tím ztratí svůj účel. Vedení muzea to ale odmítá.

Petici proti sloučení už v minulém roce podepsalo několik desítek lidí. Její spoluautor, umělec a galerista Luděk Prošek se obává toho, že v Mostě zanikne možnost vystavovat soudobé umění.

Ředitel Oblastního muzea v Mostě Michal Soukup s tím nesouhlasí: „Každou galerii tvoří kurátor, který rozhoduje o tom, co se bude vystavovat, a který má dlouhodobou koncepci. Budeme mít kurátory dva – jednoho specialistu na staré umění, druhého na nové. Takže budeme mít trochu širší záběr.“

V tuhle chvíli musí začít proces slučování, který má skončit na jaře příštího roku. Podle Michala Soukupa bude muzeum v dlouhodobém výhledu hledat vhodnější podmínky pro prezentaci moderního umění. Ty stávající jsou totiž nevyhovující.

Jedním z míst, kde by mohla vzniknout nová galerie moderního umění, je podle vedení Oblastního muzea kulturní dům Repre, který čeká rozsáhlá rekonstrukce.

autor: jbe
Spustit audio

Související