Restauratérům po zpřísnění protiepidemických opatření klesají tržby – na kompenzační programy ale stále čekají

10. prosinec 2021 09:14

Po zpřísnění protiepidemických opatření v listopadu restauracím opět klesly tržby. Majitelé kaváren, hospod a restaurací na severu Čech stále čekají, až vláda vyhlásí kompenzační programy. Zatím mohou žádat jen o příspěvek na zaměstnance, kteří jsou doma kvůli karanténě nebo kvůli tomu, že pro ně není práce.

Třeba kavárna v Zanádraží v Ústí nad Labem by se bez státní podpory neobešla.

„Tržby nám hodně poklesly – určitě o 50 procent v porovnání s dobou předcovidovou. Lidé se bojí, někteří ani nejsou očkovaní, takže sem nesmí. Takže ty tržby od začátku listopadu hodně poklesly,“ konstatuje v prázdném Café Nádražka v ústeckém Zanádraží Lucie Krýslová.

Také ona čeká na otevření kompenzačních programů.

„Momentálně ještě kompenzace nejsou, ale určitě se chystáme využít vše, protože ty tržby jdou dolů a je to znát. V minulosti jsme využívali všechny dotace v plné výši – všechny peníze nám v pořádku přišly,“ dodává Krýslová.

V teplickém pivovaru Monopol využijí i program Antivirus – je méně hostů i práce, a tak denně jeden až dva pracovníci musí zůstat doma.

„Od té Svatomartinské husy, která nás trochu zachránila, jsou ty propady větší a větší. Když jsem se podívala na propady tržeb oproti rou 2019, tak si myslím, že na nějakou kompenzaci dosáhneme. Myslím si, že jakmile nás vláda omezení, tak by měla automaticky i přijít s návrhem na kompenzace, a ne aby to bylo s měsíčním zpožděním,“ hrnula majitelka pivovaru Gabriela Schönbauerová.

Naopak bez vládní podpory je, a pravděpodobně i bude, Dagmar Karbanová. Kavárnu North café v Teplicích otevřela loni s lockdownem 18. prosince.

„Neměli jsme nárok na nic – bylo to tím, že jsme byli mladá firma. A letos nevíme, jestli na to dosáhneme. Uživit se je hodně těžké,“ shrnuje Dagmar Karbanová. Přesto věří, že jim zákazníci zachovají přízeň.

Spustit audio

Související