Radnice v Litoměřicích připravuje rozšíření hřbitova. Vzniknout má přes 100 nových hrobových míst

1. březen 2023 13:42

Na hřbitově v Litoměřicích docházejí volná místa. Volné hroby ubývají kvůli většímu počtu zemřelých během pandemie koronaviru a rychleji než vedení města očekávalo. Radnice chce proto hřbitov rozšířit. A čeká ho také tak zvaná pasportizace – město chce mít totiž přehled o hrobkách významných obyvatel.

Na litoměřickém hřbitově je v současné době zhruba 8000 hrobových míst a pro další hroby ještě zatím místo je – město ho získalo určitou reorganizací a dohledáváním majitelů starých hrobek. Podle historika a zastupitele z ODS Filipa Hrbka ale celková kapacita hřbitova vystačí maximálně poslední rok a půl

Už také dochází místo na rozsypové loučce a kapacita kolumbárií je už na naprosté hraně. Zvětšení hřbitova je proto nevyhnutelné.

Vedení města rozhodlo, že nejdřív bude novým hrobovým místům muset ustoupit zahrádkářská kolonie až k zástavbě. Na západní straně směrem na Žalhostice pak podle místostarosty za hnutí NAŠE Litoměřice Petra Panaše město zbourá zeď a v dalším prostoru pak vznikne nová rozsypová loučka a menší park.

Aktuálně město nechalo zpracovat projektovou dokumentaci. Podle té pak určí přesný počet hrobových míst i náklady na celkové rozšíření hřbitova. Petr Panaš uvedl, že práce na zvýšení kapacity mají začít letos a pokračovat by měly i v příštím roce. Výhledově má na hřbitově vzniknout i nová reprezentativní obřadní síň a zázemí pro správu a pracovníky hřbitova.

Hřbitov čeká také pasportizace, tedy vytvoření seznamu hrobek s uměleckou hodnotou nebo těch, kde je pohřbená nějaká významná osobnost Litoměřicka a okolí. Takový seznam by měl být hotový ještě letos. Podle historika Filipa Hrbka je takových hrobů na hřbitově 79 a dostane se jim zvláštní péče.

Katalog bude správcům hřbitova sloužit jako podklad pro další nakládání a péči o hroby. Bude tam určená i cena hrobových míst.

Spustit audio

Související