Pučálka

Příprava začíná asi čtyři dny předem.

Ingredience
  • 250-300 g neloupaného hrachu
  • sůl
  • pepř
  • sádlo
  • případně 250 g anglické slaniny nebo špeku
  • případně trochu cukru

Postup:

  1. Hrách přebereme, propláchneme, v hrnci zalijeme vodou a necháme přes noc stát.
  2. Druhý den hrách propláchneme, nasypeme do zavařovací sklenice nebo na plech vyložený nějakým savým papírem (například skládané papírové kuchyňské utěrky) a necháme klíčit.
  3. Pokud máme hrách ve sklenici, pravidelně ho proplachujeme a vodu sléváme. Sklenici zakryjeme víčkem. Podobně pracujeme s hrachem na plechu, kde měníme papírové podložení a hrách ještě občas pokropíme vodou, přes noc zakryjeme vlhkou utěrkou, aby semena nezaschla.
  4. Vyklíčený hrách opečeme buď na pekáčku nebo na pánvi se sádlem.
  5. Pučálka se podávala jemně osolená a opepřená nebo jemně pocukrovaná.
  6. A kdo se neobejde bez kousku masa, může pučálku doplnit nakrájenou rozpečenou slaninou.

Mohlo by vás zajímat