První nápor zimy zaskočil nepřipravené řidiče

9. listopad 2004

Na silnicích letos poprvé udeřila zima. Déšť se sněhem nebo sněžení trápí řidiče na mnoha místech v republice. Nejvážnější problémy s dopravou hlásí hraniční přechod Cínovec, kam se auta bez zimní výbavy nedostanou. Doprava na přechodu od rána stojí z české i z německé strany.

Několik nákladních aut uvízlo v kopci před Cínovem už v noci, ještě se jim ale podařilo projet. Nad ránem však začalo hustěji sněžit a přibylo také kamionů. Silničáři se pak pod kola aut už nedostali. Policie před osmou hodinou provoz z Dubí na Cínovec zastavila.

Před hraničním přechodem stojí asi kilometrová fronta. Provoz blokují především kamióny, které vyjely bez zimní výbavy. "Některá vozidla mají letní gumy, stačí jen posolená rozbředlá vrstva a v tu ránu auto klouže," řekl dispečer ústeckých silničářů Jan Mašek.

Silničáři vyrazili také na Chomutovsko, Mostecko a Teplicko. Vozovky na celém území Ústeckého kraje jsou mokré, místy padá ještě déšť se sněhem. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné. Cínovec by měl být v provozu zřejmě okolo poledne.

Zatímco v nižších oblastech Libereckého kraje jen prší, ve vyšších nadmořských výškách je už počasí zimní a zejména v Krkonoších se místy tvoří i sněhové jazyky. Podle správců silnic jsou ale zatím silnice sjízdné a žádné vážnější problémy nezaznamenali cestáři ani na hlavním tahu k hraničnímu přechodu v Harrachově.

V jižních Čechách, kde od rána nepřetržitě sněží, je až do odvolání pro kamiony nesjízdný úsek silnice I/39 Volary - Pec - Pernek na Prachaticku. Ostatní silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, která je nutná zejména ve vyšších polohách. Silničáři doporučují pro všechny automobily použití zimních pneumatik.

Sníh zasypal v noci také Vysočinu. Napadlo tam až 20 centimetrů sněhu. Dopravní policisté v kraji od rána vyjeli k 50 nehodám, dalších 15 se jich stalo na dálnici D1. Podle dostupných informací z terénu se nehody obešly bez vážných zranění.

Nejhorší situace je na Pelhřimovsku, kvůli nehodám se vytvořily dlouhé kolony ve směru Pelhřimov - Tábor, či Pelhřimov Božejov. Policisté byli dopoledne u osmi nehod, na Jihlavsku zatím zasahovali u 22 nehod, na Havlíčkobrodsku řešili šest a ve zbývajících dvou okresech po pěti nehodách.

V úterý má být podle meteorologů zataženo s občasným deštěm, v Čechách zpočátku s občasným sněžením. Na jihozápadě Čech se budou sněhové srážky vyskytovat po celý den. Teploty vystoupí čtyřmi a osmi stupni, ve výšce 1000 metrů na horách kolem pěti stupňů a na Šumavě kolem nuly.

Oteplit se má ve čtvrtek, nejvyšší odpolední teploty meteorologové očekávají až deset stupňů Celsia, v pátek až 12 stupňů Celsia, zvýší se i noční teploty. Ve čtvrtek a v pátek již meteorologové neočekávají sněžení, jen oblačno s deštěm.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

autoři: dka , Kateřina Koželuhová , tsch
Spustit audio