Provozovatelé restaurací zažívali poslední dva roky těžké časy. Teď se snad situace pomalu vrací do normálu

31. březen 2022 11:04

Hospody a restaurace mají za sebou dva těžké roky. Během pandemie koronaviru se lidé odnaučili chodit na obědy, některé měsíce bylo zavřeno kvůli vládním opatřením. Podle majitelů pohostinství na Děčínsku se teď situace pomalu vrací do normálu. Všichni hosté asi ale cestu k nim zpět ještě nenašli.

Starší manželé z Českého Bukova se po cestě od doktora zastavili v Povrlech v restauraci U Dvou ocásků. Začínají tu obědy a jídelna se pomalu plní hosty. „Na jídlo do restaurace chodíme jednou za čas, ať to stojí, co to stojí. Jinak vaříme doma,“ konstatují.

Průměrné U Dvou ocásků uvaří obědy pro asi 50 lidí. „Navíc tu máme jídlo formou sněz, co můžeš. Lidé přijdou, zaplatí 150 korun na hodinu a mají tam teplý pult, studený pult a pití v tom. Mohou si dát, co chtějí a kolikrát chtějí,“ prozrazuje provozní Tomáš Sosna.

Někteří majitelé restaurací hlásí nižší zájem hostů. Přičítají to dění na Ukrajině

Restaurace U Pekaře v Děčíně bojuje stále s nízkým zájmem hostů. „No, vrátilo se to tak na polovinu toho, co bylo před tím. Na ty obědy a večeře vůbec,“ krčí smutně rameny majitel Miroslav Procházka.

Na zhruba polovině předcovidové kapacity hostů jsou také na obědy v děčínském hotelu Pošta. Kuchař Radek Flachs zrovna připravuje polední menu: „Po tom covidu se to zlepšovalo, jak ale začalo to s Ukrajinou, tak se mi zdá, že se to zas vrátilo k těm číslům kolem covidu.“

„Myslím, že se to vrací do normálu, teď to ale spíš žije tou Ukrajinou,“ souhlasí se synem Radek Flachs starší, majitel hotelu a pokračuje: „Horší je, že nevíme, jestli bude sezona, nebo ne. Jestli u nás ti uprchlíci budou… Zatím tu máme ubytovaných kolem 40 Ukrajinců, a super.“

Z gastronomie podle něj odešlo hodně lidí během pandemie. „Myslím si, že spása bude i v těch Ukrajincích. Mám tady nějakou paní inženýrku, a ta už balí knedlíky, super. Oni to jsou pracovití lidé,“ dodává Flachs.

Podobný problém má víc hotelů a penzionů na Děčínsku. Ubytovali Ukrajinské uprchlíky a teď s obavami vyhlíží start turistické sezony, kdy si začnou pokoje zamlouvat obvyklí hosté. Situaci se snaží řešit s městy a obcemi a hledat pro běžence ubytování, kam by se, až sezona odstartuje, mohli přestěhovat.

Spustit audio

Související