Provozovatelé běžkařských tratí se dohodli s Lesy ČR na omezení zákazu vstupů do lesa, vyhlásit je musí obce

15. únor 2019

Některé lesní úseky běžkařských tratí na Mostecku a Teplicku budou vyjmuty ze zákazu vstupů do lesů. Dohodli se na tom provozovatelé ski areálů s pracovníky Lesů ČR. O které úseky konkrétně jde, to zatím ještě není jasné.

Obce omezení zákazu vstupu do lesů ohlásí ve chvíli, kdy se provozovatelé tratí a lesníci dohodnou na konkrétních úsecích. Pronájem lesních pozemků pod běžkařskými tratěmi provozovatelé ski areálu podmínili jejich zpoplatněním.

„Jednalo se o otevření cest, které jsou bezpečné,“ popisuje závěry čtvrtečního jednání Roman Fišer z Krušnohorského klubu Dlouhá Louka na Teplicku.

Skutečnost, že v nejbližší době dojde k omezení zákazu vstupu do lesů, potvrdil i místostarosta Litvínova Karel Rosenbaum z hnutí ANO: „Dohodli jsme se na tom, že se vyznačí trasy, které jsou bezpečné, a budou nějaké výjimky.“

Vstup na vybrané běžkařské trasy by mohl být povolen už příští týden

Provozovatelé běžkařských tratí předali pracovníkům Lesů ČR mapové podklady s úseky, které je podle nich možné ze zákazu vyjmout.

Za jak dlouho lesníci mapové podklady a návrhy prozkoumají, říká lesní správce z pobočky Lesů ČR Litvínov, Pavel Rus: „Řešíme to obratem, spousta těch tras už je zrevidovaných, a já si myslím, že se to v průběhu příštího týdne finalizuje.“

Lesníci se zástupci běžkařů se také na schůzce dohodli na tom, že pro příští sezónu najdou způsob, jak zlepšit komunikaci i postup řešení situací po kalamitách.

„Před sezonou se sejdeme a všechny ty problematické věci, které by mohly nastat, nebudeme řešit zpětně, ale dopředu,“ říká Pavel Císař ze Ski areálu Klíny na Mostecku.

Bude se za běžkování platit?

Lesy ČR chtěli původně pronajmout provozovatelům zimních areálů pozemky pod běžkařskými tratěmi a tím na ně přenést odpovědnost za případné zranění běžkařů v případě pádu větvě nebo stromu.

Podle Romana Fišera z Krušnohorského klubu Dlouhá Louka by si ale pronájmy pozemků vyžádaly zpoplatnění běžkařských tras.

Zrušit nebo omezit zákaz vstupu do lesů mohou jen obce. Litvínov je podle vedení města připraven tak učinit hned, jak obdrží podklady od Lesů ČR.

autor: jbe
Spustit audio

Související