Zákaz vstupu do lesů platí i pro běžkaře v horách na Teplicku a Litvínovsku, varují lesníci

31. leden 2019

V Krušných horách na Teplicku a Litvínovsku zakázaly úřady na žádost Lesů České republiky vstup do lesů. I přestože tam jsou většinou běžkařské trasy upravené, měli by podle lesníků lidé zákaz vstupu dodržovat.

V těch porostech je spousta stromů, které jsou poškozené tím větrem. Postupně to dozrává a spadne vám klidně za měsíc, nebo tam zůstane viset a spadne to, když trochu foukne vítr. Vy to ale na dálku neslyšíte, že to praská,“ říká lesní správce z Litvínova Pavel Rus.

Takové oblasti jsou podle Rusa zejména mezi Načetínem a Brandovem, dále mezi Horou Svaté Kateřiny a Horou Svatého Šebestiána a také o okolí Českého Jiřetína.

Na Teplicku jde hlavně o oblast Moldavy směrem ke Flájím.

Plošný zákaz kritizuje spolek Krušnohorská bílá stopa, který v horách udržuje běžkařské trati. Například na Dlouhé Louce k tomu podle místopředsedy spolku Romana Fišera není důvod.

„Pokud jezdíme na pozemcích Lesů ČR, tak 90 % těch tras vede v mladinách, tady těch starých stromů moc není. Takže tam moc co padat nemá. A tam, kde ty špičky spadlé byly, tak jsme to odstranili,“ argumentuje.

Kvůli vysokému sněhu nemůže lesní správa nebezpečné stromy v nejbližší době odstranit. Podle Pavla Rusa průběžně jedná s úřady o zpřístupnění některých úseků.

autoři: hau , tsch
Spustit audio

Související