Proslulá pillnitzská kamélie je na čerstvém vzduchu

26. květen 2013

Turistické weby neopomněly upozornit na pravidelnou jarní událost na zámku Pillnitz, ležícím na okraji Drážďan. Hlavní turistické lákadlo pillnitzské zámecké zahrady, více než dvě stě třicet let stará kamélie, je po dlouhé zimě opět na čerstvém vzduchu.

Obrovský skleník, který byl kolem ní vybudován v roce 1992, se tak jako každé jaro otevřel dokořán. Na podzim se jeho posuvné stěny opět uzavřou, aby vzácný keř chránily před zimou.

Touristische Webseiten haben nicht vergessen, auf das regelmäßige Ereignis aufmerksam zu machen, das auf dem Schloss Pillnitz am Rande der Stadt Dresden jeden Frühling geschieht. Die rund 230 Jahre alte Kamelie, die im Park von Schloss Pillnitz die meisten Touristen lockt, ist nach dem langen Winter wieder an der frischen Luft. Das große Schutzhaus, das um die Kamelie im Jahre 1992 gebaut wurde, wurde so wie jeden Frühling weggerollt. Im Herbst werden seine Schiebewände wieder geschlossen werden, um das wertvolle Gewächs vor der Kälte zu schützen.


Zvětšit mapu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.