Prošli koncentračním táborem ve Flossenbürgu, teď o nich vypráví nová výstava v Terezíně

19. březen 2023 10:14

Příběhy rozhlasového žurnalisty, malířky z Prahy nebo amerického filmového režiséra. To je jen zlomek z osudů patnácti Čechoslováků, o kterých vypovídá nová putovní výstava v Malé pevnosti v Terezíně.

Co mají tito lidé společné? Během 2. světové války se dostali do koncentračního tábora v německém Flossenbürgu.

„Das ist Fritz Seemann,“ upozorňuje vedoucí památníku Flossenbürg Jörg Sriebeleit. I on přijel výstavu v Terezíně otevřít.

Životní příběh Seemanna si mohou návštěvníci výstavy přečíst na jednom z panelů. Byl to dvojjazyčně mluvící novinář, který se narodil v Horním Litvínově. Pro Československý rozhlas připravoval přednášky o kulturním dění v češtině i v němčině. Charakteristické pro něj byly například živé vstupy z českých lázní - i když třeba jeho nápad moderovat přímo z vany své koupelny, úspěch u jeho nadřízených příliš neměl.

Do Flossenbürgu se Seemann dostal v roce 1941 jako politický oponent, odpůrce a také poloviční žid.V koncentračním táboře přežil ale jen šest měsíců.

Seemann je jedním z patnácti vězňů, jejichž život dokumentuje nová putovní výstava v předsálí kinosálu v Malé pevnosti. Během války koncentračním táborem ve Flossenbürgu prošlo na sto tisíc lidí, Čechoslováků byly čtyři a půl tisíce.

S osudy dalších vězňů z  Flossenbürgu se mohou lidé seznámit do 5. června.

Spustit audio

Související