Proslavil se experimentátorstvím i focením přes kravské oko. Život Karla Gottsteina teď přibližuje výstava v ústeckém muzeu

S naším hostem, muzejníkem Jiřím Preclíkem, si povídáme o životě a experimentální fotografické tvorbě Karla Gottsteina, která se dočkala v ústeckém muzeu své výstavy.

Karel Gottstein přišel do Ústí nad Labem po druhé světové válce. Od té doby zaznamenával ústeckou historii. Proslavil se hlavně svými experimentátorskými technikami a fotografiemi. Jelikož nebyl spokojen s fototechnikou, která v té době byla k mání na trhu, rozhodl se sestavit si svůj fotoaparát. A poté další a další.

Nakonec si vyrobil takových fotoaparátů kolem 30 kusů – každý z nich měl své originální pojmenování. Obecně se jim ale říká Bednaflex.

Tyto podomácku vyrobené fotoaparáty měly širokoúhlé čočky, kterými Gottstein fotil panoramata měst, krajin nebo i interiéry kostelů. Věnoval se také makrofotografii a rád zkoušel experimentální techniky zpracování výsledných fotografií.

Fotografování přes kravské oko

Mezi jeho další ojedinělou techniku fotografování patřila tvorba skrz kravské oko.

„Sehnal si ho na místních jatkách. Původně ho zajímalo rybí oko, ale by byl problém sehnat tak velkou rybu, proto si opatřil oko z krávy,” vysvětluje Jiří Preclík, muzejní fotograf z Ústí nad Labem.

Obdivuhodný život fotografa Gottsteina přibližuje nová výstava v ústeckém muzeu

Samotné fotky, které jsou takto pořízené, ale nejsou až tak zajímavé, jak přiznává sám Preclík. Pokud by divák neznal příběh za fotografií, možná by ho ani nenapadlo, že je focena takovouto zajímavou a neobvyklou technikou.

Karel Gottstein nebyl pouze experimentálním fotografem, byl také vášnivým cestovatelem. Z každé cesty si dovezl nejeden zážitek a historku.

Výstava věnována Karlu Gottsteinovi bude v ústeckém muzeu k vidění až do konce tohoto roku.

„Ke konci roku by měla vyjít dokonce i kniha o Karlu Gottsteinovi – jeho stručný životopis, jak začal s fotografováním nebo jak vyráběl fotografie a nějaké ty historky. Budou to dvě knihy v jednom – kvůli jeho velkým panoramatickým fotkám, které budou dány do druhé knihy,“ dodává Preclík.

Zájemci v nich najdou výběr zhruba 400 fotografií.

autoři: Stanislava Brádlová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související