Propletený život. Mycelium kam se podíváš

7. leden 2021

Anglický biolog Merlin Sheldrake ve své knižní prvotině vypráví o tom, jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost. Nejspíš vás to překvapí.

Vnučka Charlese Darwina Gwen před sedmdesáti lety vzpomínala na odpor, s jakým její teta Etty, dcera slavného přírodovědce, po čichu v lese vyhledávala hadovky, smrduté houby vulgárního tvaru, a „kvůli počestnosti děveček“ je pálila v krbu. Kdyby tušila, že to jsou jen nicotné výběžky rozsáhlé spleti hadovkového mycelia, podhoubí, které pod jejíma nohama prorůstá podstatný kus lesa, uzlovitě se svíjí a proplétá s mycelii desítek a stovek dalších druhů hub, možná by své pošetilé činnosti v hrůze zanechala. Je to vskutku bláznivé, ale je to tak – náš svět je prošpikován a propleten tenkými vlákny houbových hyf, až to skoro vypadá, že nebýt hub, nedržel by pohromadě.

Divoký svět hub

Propletený život

Právě takový pocit ve vás začne narůstat, když se začtete do knihy anglického biologa Merlina Sheldrakea „Propletený život“, kterou loni v českém překladu vydalo brněnské nakladatelství Kazda. Do divokého světa hub vstoupíte skrze nejskrytější ze skrytých – vzácné lanýže. Vydáte se do samotných počátků života na souši, kdy právě houbové plodnice jako první dorostly znepokojivé velikosti, než je zastínil bující rostlinný život. Houby se ho však nezalekly a začaly s ním manipulovat. Rozrostly se v rozsáhlé a vzájemně provázané myceliální sítě, u kterých nepoznáte, kde který jedinec končí, anebo začíná, vytvořily si jakési (a to říkám hodně v uvozovkách) kolektivní vědomí, které jim umožňuje rozhodovat o směru růstu a přenosu živin; ochočily si řasy a daly tak vzniknout symbiotickým lišejníkům. Navázaly mykorhizní vztahy s rostlinami – prorostly do jejich kořenů a čile s nimi obchodují; navzájem se vyživují vším, co je třeba. Někteří rostlinní oportunisté se nechají živit houbami zcela. Existují houby, které za pomoci chemických látek dovedou manipulovat s myslí živočichů; napadají především hmyz, ale ovládnou bez problémů i mysl člověka.

Radikální mykologie

Armillaria solidipes (václavka smrková)

Vše, co houby dovedou, píše Merlin Sheldrake, vzniklo v průběhu krizí. Houby přežily všechna složitá období tím, že se nějakým způsobem spojily s jinými organismy, případně vytvořily novou strategii; jejich doménou je rozklad – budoucnost mají tedy zajištěnou. My na tom tak dobře nejsme a je otázkou, jestli se pro své přežití nemáme také spojit s houbami; v mnoha ohledech bychom na tom skutečně vydělali. Kapitolou o této „radikální mykologii“ velmi podařená a také čtivá kniha Merlina Sheldrakea „Propletený život“ vrcholí. Jestli jste měli po prvních stránkách pocit, že bez hub bychom ani my nebyli tím, čím jsme, až knihu zaklapnete, bude si tím skoro jistí. Vypadá to zkrátka, píše Merlin Sheldrake, že „s houbami vzniká a zaniká svět“.

Merlin Sheldrake: Propletený život. Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost. Brno: Nakladatelství Kazda, 2020. ISBN 978-80-88316-93-0.

Spustit audio

Související