Profesionální hasiči v Ústeckém kraji chtějí letos přibrat přes 30 nových příslušníků

10. leden 2022 15:05

Víc než 30 nových příslušníků chce letos přijmout hasičský záchranný sbor v Ústeckém kraji. Nejde přitom o generační výměnu hasičů, ale o navýšení počtu hasičů na některých vytížených stanicích. Nábor ale není bez problémů a řada uchazečů o post profesionálního hasiče neprojde přes testy.

„Chtěl jsem dělat práci, která má smysl a pomáhat lidem,“ vysvětluje pan Miroslav z Litoměřicka, který je u profesionálních hasičů dva roky. I on musel projít přes psychologické a fyzické testy. „Je tam plavání, kliky nebo shyby a leh sedy nebo přednožování. Po tomhle jsou psychotesty a pak zdravotní prohlídka,“ popisuje.

Zájemci o práci u hasičů mnohdy podmínky nesplní.

„Hodně zájemců vypadne na fyzických testech – prostě to podcení. Byl jsem tam třebas s klukem, který na těch testech byl podruhé, a ani napodruhé těmi testy neprošel – asi se nepřipravil,“ vysvětluje otec dvou malých synů a profesionální hasič Miroslav.

Z deseti zájemců o práci hasiče někdy projdou dva až tři, jindy ani jeden

Právě výběr nových hasičů je mnohdy problematický, říká ředitel krajského hasičského sboru Roman Vyskočil.

„Z deseti lidí, kteří se nám přihlásí, se kterými uděláme pohovory, fyzické testy, psychologické vyšetření, zůstanou dva, možná někdy tři. Někdy ale také ani jeden,“ shrnuje Vyskočil.

V letošním roce má krajský sbor profesionálních hasičů posílit 33 nových příslušníků. Nejde přitom o generační obměnu. Hasiči mají být podle krajského ředitele ještě víc akce schopní.

„Když jsou větrné smrště nebo jiné mimořádné události, tak je potřeba mít spoustu hasičů ve výkonu služby a zabezpečit to včas,“ dodává Vyskočil.

Noví hasiči tak mají posílit už teď vytížené stanice.

„Vybírali jsme stanice se současným největším počtem výjezdů, dalším kritériem byl třeba u Petrovic i počet zásahů na dálniční tělese, v tomhle případě tunelech,“ vysvětlil krajský ředitel hasičů Roman Vyskočil.

Vedle Petrovic na Ústecku mají noví hasiči posílit například také stanici v Bílině na Teplicku nebo v Roudnici nad Labem na Litoměřicku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související