Profesionální degustace vín je opravdové umění
Říká se jim poněkud nelibozvučným slovem - „degustátoři". Čili ochutnávači. K poznávání vín musí mít opravdu citlivý jazýček. Takový, jako má Miroslav Láska z Litoměřic.
O vínu bylo napsáno mnohé. Jiskřivý mok inspiroval básníky, literáty, hudebníky i lékaře. A také vinaře. Třeba k tomu, aby pořádali soutěže vín. K poznání kvality ovšem musí být ti, kteří umí víno zhodnotit. Miroslav Láska je jedním z nich.
Degustace vín je zvláštní disciplína. Miroslav Láska se jí věnuje mnoho let, ačkoli se živí i něčím jiným. „Já dělám zahrady, projekty, návrhy a realizace zahrad a zároveň dělám řízené degustace vín a vinné lístky," říká 36letý inženýr, absolvent zahradnické fakulty v Lednici. Kolem vína se prý točí už od dětství.
S degustátorem vín Miroslavem Láskou jsme si řekli, jaká kritéria musí hodnotitel vín brát v úvahu a také to, že musí mít chuťovou pamět. „Je to neustálý trénink, pití vína vyžaduje určitou zdatnost a odolnost, protože třeba při hodnocení vín prochutnáte 50 až 70 vzorků a tam není čas se zabývat nad tím, jestli to víno budu pít dál nebo ne. Musím ho prostě objektivně zhodnotit," dodává Miroslav Láska.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.