Profesionální degustace vín je opravdové umění

10. červenec 2012

Říká se jim poněkud nelibozvučným slovem - „degustátoři". Čili ochutnávači. K poznávání vín musí mít opravdu citlivý jazýček. Takový, jako má Miroslav Láska z Litoměřic.

O vínu bylo napsáno mnohé. Jiskřivý mok inspiroval básníky, literáty, hudebníky i lékaře. A také vinaře. Třeba k tomu, aby pořádali soutěže vín. K poznání kvality ovšem musí být ti, kteří umí víno zhodnotit. Miroslav Láska je jedním z nich.

Degustace vín je zvláštní disciplína. Miroslav Láska se jí věnuje mnoho let, ačkoli se živí i něčím jiným. „Já dělám zahrady, projekty, návrhy a realizace zahrad a zároveň dělám řízené degustace vín a vinné lístky," říká 36letý inženýr, absolvent zahradnické fakulty v Lednici. Kolem vína se prý točí už od dětství.

S degustátorem vín Miroslavem Láskou jsme si řekli, jaká kritéria musí hodnotitel vín brát v úvahu a také to, že musí mít chuťovou pamět. „Je to neustálý trénink, pití vína vyžaduje určitou zdatnost a odolnost, protože třeba při hodnocení vín prochutnáte 50 až 70 vzorků a tam není čas se zabývat nad tím, jestli to víno budu pít dál nebo ne. Musím ho prostě objektivně zhodnotit," dodává Miroslav Láska.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio