Prodloužený víkend v Ústeckém kraji je věnovaný nejen Mezinárodnímu dni studentů, ale i kultuře

16. listopad 2023

O nadcházejícím prodlouženém víkendu můžete jak vzpomínat, tak slavit nebo si užívat kultury… Nechte se třebas inspirovat našimi tipy.

Pátek 17. listopadu

Den boje za svobodu a demokracii a také Mezinárodní den studentstva uctí v pátek například v Chomutově – v 10 hodin v Městském parku položí květiny jako vzpomínku na oběti válek a totalitních režimů.

Tisá - kostel

Vzpomínkovou akci pořádají také v Tisé – sraz je v 16.30 u kostela, na programu bude retro promítání, symbolicky v 17.11 se rozezní kostelní zvony a o pár minut později vyjde lampionový průvod, který už tradičně dorazí na turistickou chatu, kde už bude na účastníky čekat občerstvení.

V Hrobu na Teplicku zahájí oslavy svobody 17. listopadu také symbolicky – v 17.11 slavnostním nasvícením kostela. Na to pak naváže promítání dobových dokumentů a debata na Divadelním dvorku u Divadelního klubu.

Činoherní studio v Ústí nad Labem zve na 19. hodinu na představení podle knihy Josefa Formánka Mluviti pravdu.

Cimbálová muzika Miroslava Kotlára to rozjede od 19 hodin na zámku ve Šluknově, a protože odedávna k sobě patří cimbál a dobré vínko, tak součástí programu bude i povídání o víně s vinařkou Eliškou Beckovou z Dolních Dunajovic.

Boční pohled na hráz přehrady Fláje

Na celý prodloužený víkend se vždy mezi 10. a 15. hodinou otevřou brány obory Fláje pro veřejnost. Dbejte pokynů bezpečného pohybu v areálu.

A kdo se rád bojí, může se vydat na nádvoří pivovaru v Bílině – od 16 hodin tam bude krampusácká show. Pro děti v mírnějším provedení do 17 hodin a od 18 hodin pak pro ty otrlejší a odvážnější.

Máme tu i pozvánku do Loutkového divadla v Lounech – nikoli ale na odpolední pohádku, nýbrž na koncert skupiny Malina Brothers – začátek je ve 20 hodin.

Kozí dráha - Telnice, budova nádraží

Telnické vánoční trhy vypuknou v 10.00 na tamním nádraží – zároveň jde o zahájení zimní turistické sezóny v Krušných horách. Až do 15 hodin bude probíhat zábavný program, stánky nabídnou řemeslné výrobky a adventní i vánoční dekorace a v komunitním centru je připravená prodejní výstava obrazů.

Sobota 18. listopadu

Městské divadlo v Žatci bude v sobotu od 14 hodin místem předání certifikátu o zápisu Žatce a krajiny žateckého chmele na seznam světového dědictví UNESCO. Připravený je slavnostní program, který bude zároveň poděkováním všem, kdo se na přípravě nominační dokumentace a zápisu na prestižní seznam podíleli. A vpodvečer – v 17 hodin vás zve Mederův dům v Žatci na 17. hodinu – na koncert skupiny Kamarádi.

Skupina Buty

Hudebně-recitační pořad Čas s Igorem Heinzem začne ve šluknovksém zámku 18. listopadu v 17 hodin. Účinkují:Barbora Navrátilová a Martin Louka (recitace básnické tvorby Igora Heinze ze sbírky ANAIS), hudebníci Šluknovska pod vedením Patrika Englera (ukázky z hudební tvorby Igora Heinze) a Veronika Matysová a její pěvecký sbor. Výtěžek z programu bude věnován na transparentní účet pro záchranu varhan v kostele sv. Vavřince v Rumburku. 

Fanoušci skupiny Buty si pak přijdou na své v Ústí nad Labem – koncert v Národním domě začíná ve 20 hodin.

V rámci festivalu Teplický cimes vystoupí poprvé v ČR klezmer-rocková skupina z newyorského Brooklynu – Golem. Začátek koncertu v teplickém hudebním klubu Knak je ve 20 hodin.

Velký revivalový koncert bude v sobotu od 19 hodin v kulturním domě Fontána v Bílině – vystoupí Wanastovi vjecy revival a oslaví tak 10. výročí vzniku a v programu je podpoří také Kabát revival a Divokej Bill revival.

Dostanete také příležitost udělat něco pro budoucnost – na akci Sázíme stromky pro potomky se sází za každého počasí. To je akce v Arnultovicích, sraz je v 10 hodin na panelce nad obcí. Vezměte s sebou lopatu, hrábě, akušroubovák, případně palici na zatlučení kůlů. Teplé občerstvení zajištěno.

Neděle 19. listopadu

Jan Onder

Městské divadlo v Chomutově zve na 15. hodinu na Taneční Gala s Janem Onderem. Vystoupí mistři sportovního tance, které znáte i z televizní soutěže Stardance – Jan Tománek, Marek Dědík nebo Natálie Otáhalová.

Městské divadlo ve Varnsdorfu v neděli od 15 hodin uvede poslední představení divadelního festivalu Vítr z hor. Jmenuje se Snílek a jde o pohybové, interaktivní a multimediální představení, skvělé pro děti. Vypravuje o snech, o hrdinství, o peřině plné sněhových vloček…

Na nádraží v Roudnici nad Labem si ještě v neděli od 9 do 16 hodin můžete prohlédnout Legiovlak. Skládá se z vagonů různého typu – obrněného, štábního, zdravotního, velitelského, krejčovského, kovářského, polní pošty a dokonce i filmového. Ve všech vozech je věrná rekonstrukce vybavení, od 14 hodin vás provedou legionáři v dobových stejnokrojích.

Legiovlak v Roudnici nad Labem

Mederův dům v Žatci vás zve na 16. hodinu na Čtení u krbu v Modrém salónku. Petr Antoni bude předčítat historické povídky a vy si můžete užít kouzelnou atmosféru starobylého domu.

V neděli se pro návštěvníky naposledy otevřou brány obory ve Flájích. Můžete ji navštívit v době od 10 do 15 hodin. Vstup je povolený pro pěší a cyklisty jen po vyznačené trase – po asfaltce od Šumenského údolí k Zámecké křižovatce a od ní na Dlouhou Louku. Je nutné dodržovat návštěvní řád – z důvodu bezpečnosti návštěvníků a klidu chované zvěře.

A ke každé neděli patří pohádka – v Teplicích v Planetáriu od 15 hodin to bude pohádka O Cvočkovi, od 17 hodin se dozvíte Odkud svítí sluníčko a v 19 hodin to budou úkazy na listopadové hvězdné obloze.

Spustit audio