Prodloužený velikonoční víkend nabízí přehršel kulturních akcí všeho druhu pro děti i dospělé

5. duben 2023

Nejen Tržnice Zahrady Čech nebo čokoládové hraběcí mlsání na zámku Velké Březno, ale především velikonoční akce na mnoha zámcích i ve městech vás o tomto víkendu čekají v Ústeckém kraji.

Pátek 7. dubna

35. ročník jarní Tržnice Zahrady Čech tentokrát voní Velikonocemi. Na své asi ale samozřejmě přijdou především zahrádkáři, kutilové, chalupáři a milovníci přírody. Ovšem i na kulturu tady myslí – v průběhu dne bude hrát kapela 4 TETY, po 13. hodině to bude vystoupení Karla Kahovce a po 14. hodině zazpívá Kamila Nývltová, těšit se můžete i na soutěže pro dospělé i na velikonoční dílničky pro děti a celým dnem vás bude provázet moderátor Zdeněk Lukesle.

Tržnice Zahrady Čech 2019

Městské infocentrum v Duchcově zve v pátek a v sobotu v době od 9 do 16 hodin na Velikonočního zajíčka. Přijďte v masce zajíčka nebo si ji můžete vybarvit přímo v Infocentru a čeká vás zajíčkova odměna. „Zajíčkování“ můžete v Duchcově propojit s návštěvou zámku. Od 10 do 16 hodin vás čekají svátečně vyzdobené interiéry a na děti čeká soutěž s odměnou na konci.

Také na zámku v Ploskovicích připravili velikonoční akci – až do neděle je tam krom prohlídky samotného zámku i prodejní velikonoční výstava Klubu šikovných rukou s ukázkami zdobení kraslic, a to od 10 do 16 hodin.

V Žatci na náměstí Svobody v pátek už v 8 hodin začíná Velikonoční farmářská slavnost s hudebním pořadem, historickým šermem a pohádkou. Akce končí ve 13 hodin.

Galerie kraslic Libotenice - kraslice Ludmily Kubálkové

Inspiraci na zdobení kraslic můžete načerpat v Libotenicích, v Galerii kraslic nebo si tu můžete kraslice zakoupit. Galerie kraslic bude otevřena od 10 do 16 hodin – denně až do Pondělí velikonočního.

A pro ty, kteří ctí tradice a původní význam Velikonoc, je tu pozvánka na Křížovou cestu podél Labe. Sraz je 7. dubna ve 12 hodin u mostu v Roudnici nad Labem – přesně tedy na vědomické straně mostu a účastníky čeká dvoukilometrová meditativní procházka se 14 zastaveními.

Výstup na Křížový vrch chystají v Jiřetíně pod Jedlovou, sraz je v 15.30 a součástí výstupu bude i přednes veršů Cestou bolesti a víry v podání autora Milana Hrabala a Martina Louky.

Vypravit se také můžete do České Lípy, do kostela Mistra Jana Husa – koná se tam koncert souboru Schola Gregoriana Pragensis. Začátek je v 19 hodin.

Sobota 8. dubna

V sobotu  9 hodin začíná velikonoční rojení v centru Úštěka – čeká vás dobový jarmark, vystoupení folklorních souborů a divadelních spolků, malování kraslic, pletení pomlázek, soutěže pro děti a taky přijde obří slepice na chůdách. Od 11 do 14 hodin si můžete program doplnit i prohlídkou staré barvířské dílny. Celá akce potrvá do 18 hodin.

Pohled na zámek z parku

Zámek Velké Březno pak pořádá dnes Hraběcí mlsání – aneb Čokoládový den. Při prohlídce zámku ochutnáte jedenáct druhů čokoládových bonbonů a pochoutek, připravených podle tradičních receptů výhradně pro tuto příležitost. Prohlídky začínají každou půlhodinu od 10 do 17 hodin.

Pokračuje také Tržnice Zahrady Čech v Litoměřicích – veletrh pro zahrádkáře, chalupáře, kutily a milovníky přírody. Součástí programu je i kultura – přes den bude vyhrávat Vinšovanka, ve 13 hodin vystoupí Tereza Mátlová a fungovat budou také workshopy a dílničky s velikonoční tématikou. A dobrá zpráva pro ty, kteří se do Litoměřic nedostanou – alespoň kousek té velikonoční Zahrady Čech vám zprostředkujeme my – Český rozhlas Sever – v přímém přenosu po zprávách ve 14 hodin, moderovat bude Petr Beran.

Pohádkové Velikonoce připravili na zámku Krásný Dvůr – od 10 do 16 hodin tu budou pohádky, výtvarné dílny, soutěže pro děti, řemeslný jarmark, prohlídky zámeckých interiérů s princeznou Isabelou, a když počasí dovolí, tak se můžete projet zdejším krásným parkem v bryčce tažené koňmi.

Zámek Krásný Dvůr z filmu Básníci návštěvníci poznávají

Velikonoční tradice vám v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin představí v Oseku na Teplicku – v areálu kláštera. Součástí programu jsou vedle prohlídky kláštera i pohádky, soutěže a dílničky pro děti, ukázky řemesel i trh.

Pokud nejste velikonočně naladěni, můžete vyrazit do hotelu Cascade v Mostě – od 20 hodin tam bude společenský večer, na kterém ve 21 hodin vystoupí Václav Noid Bárta s kapelou 3D.

Neděle 9. dubna

V Kulturním centru v Klášterci nad Ohří začíná nedělní velikonoční akce v 10 hodin – bude to den plný muziky pro všechny generace. Můžete se zúčastnit dílniček a podívat se, jak se plete správná pomlázka. Chybět nebudou ani prodejní stánky.

Velikonoční jarmark ve Zlíně 2022

Velký velikonoční jarmark bude od 13 do 16 hodin v horském areálu Lesná v Krušných Horách. V bohatém a pestrém programu budou krom jiného ukázky lidových řemesel, seznámíte se se zvyky a symboly krušnohorských velikonoc, ochutnáte velikonoční menu i tradiční pečivo – jidáše a k tanci i poslechu bude vyhrávat živá muzika.

A velikonoční jarmark pořádají také v České Kamenici – od 12 do 18 hodin. Na programu je krom hudebních vystoupení soutěž o nejhezčí kraslici a také se slavnostně otevřou vodní prvky na turistické trasy Mlýnky. Navíc tam bude po celý den probíhat dřevosochání a vzniknou tak originální lavičky pro toto místo.

Hudba, šermíři, kejklíř, divadlo, velikonoční zvyky a tržiště – to vše slibují na neděli od 10 do 17 hodin Velikonoce v Novém Hradu-Jimlíně. Pro návštěvníky se otevřou i zámecké interiéry a věž.

Zámek Nový hrad v Jimlíně

Krásná velikonoční tradice se drží v Mikulášovicích – v 10 hodin začne v kostele sv. Mikuláše mše svatá s bohatým hudebním doprovodem a po mši vyjede od kostela tzv. Velikonoční jízda. Je to starý velikonoční zvyk, jehož kořeny sahají snad do 16. století. Slavnostně oblečení jezdci na koních předávají poselství o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Letos bude součástí jízdy i sbírka na nové zvony.

Mederův dům v Žatci připravil na neděli Velikonoční pašijové představení, začíná v 1 a pak v 17 hodin, představení doplní skvělá kytara v rukou Milana Botka.

A když jsme u hudby, přidáme ještě pozvánku na koncert v kostele sv. Jana Křtitele v Teplicích. Od 17 hodin tam zazní Velikonoční kantáta Jana Zástěry v podání sboru Collegium Hortense a smyčcového kvinteta. 

Pondělí 10. dubna 

Jestli už máte splněno a vykoledovali jste pár kraslic, můžete si užívat i jiných radovánek. Například zámek Libochovice zve na velikonoční prohlídku do vyzdobených interiérů. Navíc se tam dozvíte víc o zvycích a tradicích, které k velikonočním svátkům vážou.

Zámek Libochovice

Podobný program připravil zámek Stekník – od 10 do 15 hodin každou celou hodinu začnou prohlídky velikonočně nazdobeného okruhu. Dozvíte se víc o životě posledních majitelů zámku i o tradicích velikonočních svátků.

I zámek v Benešově nad Ploučnicí připravil speciální velikonoční prohlídky – první začíná v 11 hodin, poslední pak ve 14.15.

Jestli se chcete po tom velikonočním hodování trochu rozpohybovat, pak se můžete vydat třeba na velikonoční pochod s Klubem českých turistů s názvem Pro velikonoční vajíčko na Pravdu. Pravda je romantická hradní zřícenina na Lounsku. Počátky stavby sahají až do 14. století, ale první písemná zmínka je z roku 1593 a ta už Pravdu uvádí jako „zámek pustý“. Letošní pochod je už 43. a startuje se na nádraží v Solopyskách, připojit se můžete i v Domoušicích a počítejte s trasou od 10 do 15 kilometrů.

Zoo Děčín: proutěný enrichment

Protáhnout se můžete vy i děti také v zoologické zahradě v Děčíně – po celý den tam můžete hledat malované putovní kamínky, tentokrát s velikonočními motivy a na oplátku můžete přinést vlastní výtvor pod heslem „kamínek za kamínek“. Areál zahrady je velikonočně vyzdobený a u některých druhů zvířat budou ukázky krmení.

Klasické prohlídky expozice nna zámku v Duchcově vás na velikonoční pondělí zavedou do svátečně vyzdobených zámeckých interiérů. Dozvíte se více o symbolech a tradicích Velikonoc. Na obou hodinových prohlídkových okruzích (Valdštejnská prohlídka, Casanova na zámku) bude přichystána soutěž pro děti. Na konci prohlídky je bude čekat odměna.

Spustit audio