Prodloužený májový víkend kultuře v Ústeckém kraji opět přeje. Nechte se inspirovat…

4. květen 2023

Víkend v Ústeckém kraji kultuře opět přeje. No posuďte sami – to máte Májový jarmark v Zubrnicích a taky v Bílině, autoveteráni na zámku Velké Březno, sourozenci Lüftnerovi v Církvicích, procházka s princeznou na zámku Stekník a Den otevřených dveří u Obory Fláje, Sherpa Cup v Lesné, otvírání řeky Labe v Ústí nad Labem, střelecké závody v Jiříkově…

Sobota 6. května

Tradiční májový jarmark v Zubrnicích nabídne v sobotu od 9 do 17 hodin oživlý trh s řemeslnými výrobky a regionálními produkty. Po celý den budou areálem skanzenu znít písně a popěvky v podání Tria Máňa z České Lípy, v 11 a ve 14 hodin bude hrát Loutkové divadlo Václava Rezka. Po celý den mohou návštěvníci zdarma vyzkoušet různé techniky výroby ručního papíru pod vedením Ireny Štyrandové z Dílny ručního papíru v Litoměřicích. A nezapomeňte – jezdí historický motoráček z Ústí nad Labem – Střekova do Zubrnic a zpět.

Petr a Eliška Lüftnerovi

V Bílině vsadili při Májovém jarmarku na muziku – začíná se v 10 hodin a hrát bude řada skupin i sólistů – například Kvinta, Petr Kotvald, Support Lesbiens,  Tereza Mašková, Leoš Mareš a další. Připraveny jsou i historický program, vláček a zábava pro děti.

V 10 hodin startuje závod autoveteránů O pohár Hraběte Chotka – kde jinde, než na zámku ve Velkém Březně. Sraz je 6. května od 7.30 do 9.30. Hrát bude Albis jazz band. S návratem a přehlídkou vozidel se počítá kolem 15. hodiny, k tomu zahraje i swingová kapela.

I letos mají v Církvicích hudební cyklus – v sobotu v 16.15 v kostele Nanebevzetí Panny Marie ho zahajují koncertem zpívajících sourozenců Elišky a Petra Lüftnerových.

Jarní koncert světového kytaristy Štěpána Raka si můžete užít v sobotu od 17 hodin v hotelu JEF v Doubici na Děčínsku.

Štěpán Rak

Pokud si stále nemůžete vybrat, máme tady pozvánku na Podkrušnohorskou výstavu psů loveckých plemen na zámku Červený Hrádek – proběhne od 9 do 16 hodin.

Vyrazit můžete ale třeba i na hipodrom do Mostu – ve 13 hodin tam startuje 75. ročník Jarní ceny klisen. Během dostihů bude fungovat kyvadlová doprava zdarma.

Neděle 7. května

V neděli od 17 hodin začíná v ústeckém Činoherním studiu představení podle pohádky básníka Karla Šiktance Svatojánský oheň. Letní večer, za kterého chlapci skáčou přes ohnivou hranici, přinese velké neštěstí. Matouš svůj skok nezvládne. Nebo to bylo jinak? 

Svatojánský oheň od básníka Karla Šiktance bude mít premiéru v ústeckém Činoherním studiu

Na zámku s Jiřím Škorpíkem – přesněji tedy v hudebním klubu Tepjazz v Teplicích. V talk-show Antonína Moravce se nechá zpovídat Jiří Škorpík, český hudební skladatel, režisér, aranžér, producent a zpěvák známý například účinkováním ve vokálním kvartetu 4Tet. Začátek je 7. května v 19 hodin.

Po celý prodloužený víkend jsou také pro veřejnost otevřeny brány Obory Fláje, a to od 10 do 15 hodin. Vstup je povolený pro pěší a cyklisty jen po vyznačené trase na mapě (asfaltová komunikace Šumenské údolí – Zámecká křižovatka, Zámecká křižovatka – Dlouhá Louka), která je umístěna na vstupních branách Obory Fláje. Kvůli bezpečnosti návštěvníků a klidu chované zvěře žádají pořadatelé o dodržování návštěvního řádu.

Pondělí 8. května

Sherpa Cup Petra Rameše – pod tímto názvem se skrývá 17. ročník závodu do vrchu se zátěží – atraktivní adrenalinová krušnohorská expedice. Trať vede po historické solné stezce a měří 2 325 metrů s 200metrovým převýšením. Start hlavního závodu je v 11.30 na Pyšné. Přijďte změřit své síly. Každý účastník, který projde cílem, dostane občerstvení a pamětní medaili, první tři v každé kategorii se mohou těšit i na ceny.

Zámek Stekník pořádá i kostýmované prohlídky

Kostýmované prohlídky s princeznou vás čekají na zámku Stekník. Děti se zábavnou formou seznámí nejen s historií zámku. Princezna jim představí také několik zajímavých předmětů, které naši předkové používali ke každodenní práci. Úkolem dětí bude uhodnout, k čemu předměty sloužily. Od 10.30 do 14.30 hodin – vždy v půl.

Řeku Labe budou 8. května otvírat v Ústí nad Labem – pozor, na střekovské straně! V programu od 14 do 18 hodin vystoupí kouzelník Radek Bakalář, herečka Magdalena Reifová, kapela Lband, návštěvníky čekají i ukázky rybářů, plavby pro Labi, projížďka na koních, hasičské aktivity, Parkour Academy Plzeň se svou show i workshopem a další atrakce pro děti.

Můžete vyrazit také na malorážkovou střelnici v Jiříkově – v 9 hodin tam začíná veřejná střelecká soutěž o titul Přeborník města Jiříkova. Děti do 14 let budou střílet ze vzduchovky, ti, kterým už bylo 15 a dospělí budu střílet z malorážky.

Kozí dráha - Telnice, budova nádraží

A kdo má rád železnici, může absolvovat Pochod na podporu tzv. Kozí dráhy. Start je v 8 hodin u nádraží v Telnici. Na stejném místě pak bude i cíl pochodu. Každý účastník dostane pamětní list, který bude možné použít na historický autobus Karosa do Bohosudova a slevu na lanovku na Komáří vížku. Trasy pro pěší mají 12, 7 nebo 3 kilomtry. Připravena bude také cyklotrasa v délce 29 kilometrů. Jezdit bude i Podkrušnohorský motoráček, kde cestu zpestří scénky Divadla v Pytli.

Pokud byste konec prodlouženého víkendu chtěli strávit při poslechu krásné muziky, tak Městské divadlo v Mostě zve na 19 hodin na závěrečný koncert 32. sezony Festivalového orchestru Petra Macka. Hostem je houslový virtuóz Josef Špaček. Na programu je Beethovenův koncert D-Dur pro housle a orchestr, v druhé části koncertu zazní dueta a árie z oper Mozartových, Offenbachových a dalších. Zpívat budou sólistky Michaela Zajmi z Národního divadla a Eliška Gattringerová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.