Procházka oblohou (říjen)

28. září 2008

Podzim se hlásí i na obloze. Vysoko na ní vévodí Pegasův čtverec,velmi dobrý orientační obrazec. Vytyčují ho hvězdy alfa, beta a gamma Pegasa a hvězda Sirrah z vedlejšího souhvězdí Andromedy.

Doplníme-li tuto skupinu hvězdami Mirach a Alamak z téhož souhvězdí a hvězdou Algol z Persea, máme tu obrazec, který nápadně připomíná Velký vůz, ovšem ve zvětšené podobě. Nad ním najdeme typické dvojité W souhvězdí Cassiopei. Pod čtvercem se nachází smyčka hvězd jako jedna z rybek nevýrazného zvířetníkového souhvězdí Ryb. V Jižní rybě, pod hvězdami Vodnáře, svítí nápadný Fomalhaut, blízko nebeského rovníku s ním tvoří nápadnou trojici ještě hvězdy Canopus z Cariny a Achernar ze souhvězdí Eridanus. Z objektů vzdáleného vesmíru na podzimní obloze stojí za pozornost Velká galaxie M31 v Andromedě. Uvidíme ji pouhým okem jako protáhlý mlhavý obláček, krásná však už je i v pouhém triedru. Tím si přiblížíme i otevřenou hvězdokupu M52 na severní straně u souhvězdí Cassiopei, o kterém už jsem se zmínil.
Viditelnost planet se začíná zlepšovat, nepozorovatelný v říjnu ještě bude Mars. Merkur se objeví v druhé polovině měsíce na ranní obloze, zatímco Venuši najdeme večer nízko nad jihozápadním obzorem. Jupiter září na večerní obloze , zatímco Saturn na ranní obloze. Uran je viditelný většinu noci kromě jitra, Neptun v první polovině noci. Na ně je ovšem potřeba silnější triedr.
Na úkazy je říjen chudý. 21. října zaujme pouze maximum meteorického roje Orionid, pozorování ovšem bude svým svitem rušit Měsíc, který v té době bude v poslední čtvrti. Astronomové proto doporučují pozorovat Orionidy několik dní po maximu. Tentýž den, tedy jedenadvacátého, nastane konjunkce Měsíce s hvězdou Pollux, která bude asi 5 stupňů severně od měsíčního disku. Několik dalších konjunkcí nastane ve dne, takže nebudou viditelné.
A pro úplnost ještě měsíční fáze. Šestého bude Měsíc v první čtvrti, dorůstá a vidět bude na večerní obloze. V úplňku se ocitne 13. října, kdy bude vidět po celou noc. Devatenáctého, kdy vychází před 21.hodinou, nastane poslední čtvrť. Nepozorovatelný se stane při novu 27.října.
Hezkou podívanou.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio