Procházka oblohou (prosinec)

30. listopad 2008

21. prosince se ocitneme v období astronomické zimy. Naše toulky po obloze, která je v tomto období nejtemnější, začneme tím, že se zorientujeme podle známého šestiúhelníku. S vyhledáním pomůže souhvězdí Orion.

Ve středu šestiúhelníku je červená hvězda Betelgeuze a na vrcholech pak Rigel a Aldebaran, dále Capella ve Vozkovi, Castor s Polluxem v Blížencích a Prokyon a Sírius ve Velkém a Malém psu. Na jih od Oriónu jsou menší souhvězdí Zajíc, Holubice a Rydlo, na jih od Býka se klikatí Eridanus a malé souhvězdí Pec. Nad hlavou máme Persea s proměnnou hvězdou Algol. Z objektů vzdáleného vesmíru jistě zaujmou Plejády, čili M45, otevřená hvězdokupa, ve které bychom pouhým okem měli spatřit nejméně šest hvězd; v triedru pak už několik desítek.
Pojďme k planetám. Merkur bude vidět koncem prosince nízko na večerní obloze, na které je také Venuše a nízko i největší planeta Jupiter. Saturn uvidíme v druhé polovině noci. Naopak Uran je viditelný v její první polovině a Neptun zůstává na večerní obloze.
Z úkazů zaujme řada prosincových konjunkcí Měsíce s hvězdami i planetami. Hned prvního si to s Měsícem vyzkouší Jupiter v 16 hodin a o dvě hodiny později Venuše - tato konjunkce bude korunovaná dokonce zákrytem Venuše. Oba úkazy budou na našem území viditelné. Všechny zmíněné objekty budou ten večer v pěkném seskupení.
12. prosince ve tři hodiny nás čeká Měsíc v konjunkci s hvězdou Aldebaran a čtrnáctého ve 21 hodin s Polluxem. 19. prosince vystřídá hvězdy planeta Saturn, konjunkce s Měsícem nastane ve 4 hodiny. A konečně 25. prosince v sedm ráno uvidíme na obloze Měsíc s hvězdou Antares, která bude velmi těsně u měsíčního kotouče, zákryt však nebude na našem území viditelný.
A pro úplnost ještě měsíční fáze. První čtvrť bude 5. prosince, úplněk nastane dvanáctého, poslední čtvrť devatenáctého a v novu se Měsíc ocitne 27. prosince. Přejeme hezkou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio