Procházka oblohou

2. leden 2004

Pohled na lednovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 1/2004, 3.-6. ledna)

Letošní rok bude poměrně bohatý na komety. Astronomové očekávají návrat 18 periodických komet, z nichž nejjasnější a pozorovatelná pouhým okem by měla být počátkem května kometa C/2001 Q4 NEAT.
Lednové obloze dominuje vedle dalších zimních souhvězdí především Orion. Znali ho už v Mezopotámii, tři tisíciletí před rozkvětem řecké kultury; říkali mu Uru-anna, tedy Světlo oblohy. Z tohoto názvu vznikl pak dnešní Orion. V jeho středu uvidíme i bez dalekohledu rozsáhlou plynnou mlhovinu M 42. Vpravo nad Orionem je souhvězdí Býka s nejjasnější hvězdou Aldebaranem. V Býku nás zaujme skupinka hvězd, které říkáme Plejády, česky Kuřátka. Jde o otevřenou hvězdokupu. Prodloužíme-li Orionův pás směrem k obzoru, nalezneme nejjasnější hvězdu souhvězdí Velkého psa a vůbec celé oblohy - Síria. Téměř nad hlavou máme Vozku s jasnou hvězdou Capellou. Kousek níž narazíme na Blížence a pod nimi na Prokyon, nejjasnější hvězdu souhvězdí Malého psa.
A jak jsou na tom s viditelností planety?
Večerní obloze kraluje Venuše. Nalezneme ji nad jihozápadem mezi souhvězdími Kozoroha a Vodnáře. Večer, téměř nad jihem, můžeme v souhvězdí Ryb spatřit Mars. Je stále ještě dost jasný a i v malých dalekohledech lze rozlišit jeho kotouček. Večer nad jihovýchodem v souhvězdí Blíženců svítí planeta Saturn, druhá největší planeta sluneční soustavy. Jupiter vychází po půlnoci a jasně září až do rána nad východním obzorem nedaleko Regula ve Lvu. Ráno, před východem Slunce se můžeme pokusit nad jihovýchodem vyhledat planetu Merkur.
Z úkazů stojí za zmínku konjunkce Měsíce se Saturnem, k níž dojde 7. ledna ve dvě hodiny ráno, o den později se Měsíc setká s hvězdou Pollux. 10. ledna před půlnocí dojde ke konjunkci Měsíce s Regulem. 20. ledna ráno nastane konjunkce Merkuru s Měsícem a 24. ledna v šest hodin večer Měsíce s Venuší.
A ještě měsíční fáze. 7. ledna bude Měsíc v úplňku a tudíž pozorovatelný celou noc. 15. ledna se ocitne v poslední čtvrti; vychází po půlnoci a bude vidět na ranní obloze. V novu bude Měsíc 21. ledna a do první čtvrti doroste 29. ledna.
Hezkou podívanou.

Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Na titulní stránku.

Spustit audio